ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η ημερομηνία συνάντησης του Τραμπ με τα μέλη του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η ημερομηνία συνάντησης του Τραμπ με τα μέλη του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να συναντήσει τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τον Μάιο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες (5/2) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την οποία έγινε επίσης αναφορά και στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ εκλέχθηκε με την προεκλογική υπόσχεση ότι θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στη Δυτική συμμαχία ώστε να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος της συνεισφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε τα πυρά των μελών του ίδιου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών καθώς και των Δημοκρατικών, ενώ η ιδέα έχει ανησυχήσει τους ευρωπαίους συμμάχους που φοβούνται ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ και ο Στόλτενμπεργκ «συζήτησαν πώς να ενθαρρύνουν όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τις αμυντικές δαπάνες τους».

«Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη τον Μάιο», έγραφε η δήλωση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης «τη δυνατότητα μιας ειρηνευτικής επίλυσης του πολέμου κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας».

Την περασμένη εβδομάδα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, καθώς κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη για νέο κύμα βομβαρδισμών. Πάνω από 40 άτομα σκοτώθηκαν και στις δύο περιοχές, που κρατούνται από την κυβέρνηση και από τους αντάρτες.

Ο Τραμπ έχει υποστεί δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για την επιθυμία του να αναθερμάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Σχετικές ειδήσεις