Πούτιν: Θέλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Newsbomb

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πήρε μέρος στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται στην πόλη Αρχάγγελσκ της Ρωσίας με θέμα «Η Αρκτική είναι περιοχή διαλόγου».

Οι ρώσο-αμερικανικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η διεθνής οικονομική συνεργασία με σκοπό την αξιοποίηση της Αρκτικής, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια της δεύτερη ημέρας του Φόρουμ.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στα θέματα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα στο πολυσυζητημένο θέμα της «ρωσικής παρέμβασης» στις αμερικανικές εκλογές. Όταν ο Πούτιν ρωτήθηκε αν η Ρωσία παρενέβη όντως, απάντησε, χρησιμοποιώντας μια φράση που ο ίδιος απέδωσε λανθασμένα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν: «Διαβάστε τα χείλη μου, ΝΟ!».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης ανοησίες τα «περί κατασκοπευτικής δράσης» και υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές με την αμερικανική πολιτική ελίτ, επιχειρηματίες, γερουσιαστές και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου συνιστούν μια «διεθνή διπλωματική πρακτική».

Χαρακτήρισε ως «ανεύθυνες» τις προσπάθειες που γίνονται να διαρραγούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του αμερικανικού λαού». Είπε επίσης ότι οι επιθέσεις που γίνονται κατά της Ρωσίας στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της μια εσωτερικής πολιτικής διαμάχης που διαδραματίζεται στην Ουάσιγκτον και πως «η Ρωσία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ ως μια μεγάλη δύναμη με την οποία θέλει να οικοδομήσει φιλικές σχέσεις, και όλα τα υπόλοιπα είναι ψέμα και επινοήσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ακόμη πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό όπως είπε από την αμερικανική πλευρά, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, εφόσον έρθει στην Μόσχα.

Εξήρε μάλιστα την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, διευκρινίζοντας πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχουν κοινά σημεία και πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί στον τομέα αυτό με τις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε μάλιστα την συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία, η οποία όπως είπε «αναπτύσσεται και ενισχύεται», ως θετικό σημάδι.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε πως υπήρξαν επιβλαβείς και για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη η στρατιωτική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού, και πως όσα λέγονται περί επιθετικότητας της Ρωσίας είναι «για το θεαθήναι». Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επίλυση διαφόρων διενέξεων ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης και της ουκρανικής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επίμαχο θέμα των τελευταίων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαρτίου στην Ρωσία και είχαν ως σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Κι εγώ είμαι κατά της διαφθοράς» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο και να χρησιμοποιούν τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στις πολιτικές τους εκστρατείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved