ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Σουηδία: To Ουζμπεκιστάν είχε προειδοποιήσει τις αρχές για τον μακελάρη της Στοκχόλμης

Σάλος στη Σουηδία: To Ουζμπεκιστάν είχε προειδοποιήσει τις αρχές για τον μακελάρη της Στοκχόλμης

Τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη: Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν είχαν δώσει πληροφορίες στη Σουηδία μέσω ενός άλλου δυτικού κράτους για τον Ραχμάτ Ακίλοφ, τον άνδρα που κατηγορείται ότι έριξε ένα φορτηγάκι εναντίον πλήθους στη Στοκχόλμη την προηγούμενη εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, δήλωσε χθες (14/4) ο Ουζμπέκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο 39χρονος Ακίλοφ είχε στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αφότου έφυγε από το Ουζμπεκιστάν το 2014 και εγκαταστάθηκε στη Σουηδία.

«Οι πληροοφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του Ραχμάτ Ακίλοφ εστάλησαν μέσω των υπηρεσιών Πληροφοριών μας σε έναν από τους δυτικούς μας εταίρους για να μεταβιβαστούν στη Σουηδία», εξήγησε.

ImageHandler

«Το 2014 ο Ραχμάτ Ακίλοφ έφυγε για τη Στοκχόλμη όπου εργαζόταν στον οικοδομικό τομέα. Στη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό στρατολογήθηκε από το ISIS μέσω του Διαδικτύου», πρόσθεσε ο Καμίλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ακίλοφ καλούσε τακτικά τους συμπολίτες του να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν έχουν ήδη ασκήσει διώξεις εις βάρος του Ακίλοφ για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters