ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Αδιαμφησβήτητα ήταν το αέριο σαρίν» το χημικό που έσπειρε το θάνατο στο Χαν Σεϊχούν

Συρία: «Αδιαμφησβήτητα ήταν το αέριο σαρίν» το χημικό που έσπειρε το θάνατο στο Χαν Σεϊχούν

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει αποδεικνύουν «αδιαμφισβήτητα» ότι αέριο σαρίν ή μια παρόμοια ουσία χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση με χημικά όπλα στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην βορειοδυτική Συρία, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από δέκα θύματα της επίθεσης και αναλύθηκαν σε τέσσερα εργαστήρια «απέδειξαν έκθεση σε αέριο σαρίν ή σε παρόμοια ουσία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων Αχμέτ Ουζουμτζού.

«Εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών από τις αναλύσεις των εργαστηρίων, τα αποτελέσματα που ήδη έχουμε συγκεντρώσει είναι αδιαμφισβήτητα», σημείωσε ο Ουζουμτζού σε μια συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού σήμερα στην έδρα του Οργανισμού στην Χάγη.

Επιπρόσθετα βιολογικά δείγματα από επτά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αναλύονται σε δύο άλλα εργαστήρια.

Μια αποστολή παρακολούθησης από τον ΟΑΧΟ είναι έτοιμη να αποσταλεί στην πόλη «αν η κατάσταση ασφάλειας το επιτρέπει», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, προσθέτοντας πως η ομάδα συνεχίζει να συλλέγει καταθέσεις και δείγματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου αύριο Πέμπτη για να ψηφίσει σε ένα σχέδιο κειμένου που τελεί υπό συζήτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ