ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα»

Τραμπ: Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα»

Νέο «μήνυμα» στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

Σε ανάρτησή του στο Twitter την Παρασκευή (11/8), από το θέρετρό του στο Νιού Τζέρσεϊ όπου βρίσκεται για διακοπές, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με μη συνετό τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!».

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας των σχεδίων για την εκτόξευση πυραύλων, πάνω από την Ιαπωνία προς τη νήσο Γκουάμ. Νωρίτερα, το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση με την οποία κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως 'οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Η σημερινή είναι η δεύτερη προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, μετά τη δήλωσή του ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μετρίασε αργότερα χθες τις σκληρές δηλώσεις του Τραμπ λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

Σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης, η Βόρεια Κορέα διοργάνωσε την Πέμπτη (10/08/2017) μια μεγαλοπρεπή «φιέστα» στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, με παρελάσεις και διαδηλώσεις, όπου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ.

Η κόντρα ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ οδηγείται πλέον στα άκρα, με τον κίνδυνο μιας πυρηνικής ανάφλεξης στον 38ο παράλληλο (σ.σ. κορεατική χερσόνησος) αλλά και μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού να είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.

Ενδεικτική της διεθνούς ανησυχίας που επικρατεί για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο είναι και η δήλωση, την Παρασκευή (11/8) του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι «πολύ υψηλός».

Ο Λαβρόφ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ. «Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις