ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει πλέον το 87% των εδαφών που κατείχε το 2014

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει πλέον το 87% των εδαφών που κατείχε το 2014

«Περίπου 3-7.000 τρομοκράτες εξακολουθούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία»

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει σχεδόν το 90% των εδαφών που είχε καταλάβει το 2014 στο Ιράκ και τη Συρία, εκτιμά ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή του διεθνούς συνασπισμού έγινε ανήμερα της τρίτης επετείου από την ίδρυσή του, ημέρας που συνέπεσε και με την απελευθέρωση της Ράκας από τους Κούρδους και τους Άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Οι από κοινού προσπάθειες του συνασπισμούς και των συνεργαζόμενων δυνάμεων επέτρεψαν να ανακαταληφθεί έκταση μεγαλύτερη των 93.790 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή πάνω από το 87% που είχε καταλάβει το Νταές το 2014» ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Περίπου 3-7.000 τρομοκράτες εξακολουθούν να μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία», συνεχίζει ο συνασπισμός που ιδρύθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Αφορμή για την απόφαση του Ομπάμα στάθηκαν οι διώξεις που είχαν υποστεί οι Γιαζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

Ο συνασπισμός ανέφερε ότι εκπαίδευσε περίπου 120.000 μαχητές στο Ιράκ και περισσότερους από 12.000 στη Συρία. «Το ΙΚ ηττάται σε όλα τα επίπεδα. Καταστρέψαμε τα δίκτυά τους και εξοντώσαμε τους ηγέτες του» σημείωσε εξάλλου σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του συνασπισμούς, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. «Οι εταίροι μας απελευθέρωσαν περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις