Μετά την Καταλονία και η Ιταλία σε ρυθμούς δημοψηφίσματος

Μετά την Καταλονία και η Ιταλία σε ρυθμούς δημοψηφίσματος

Κάλπες στον ιταλικό βορρά

Οι βόρειες περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία καλούν σήμερα τους κατοίκους να αποφασίσουν αν επιθυμούν οι περιοχές τους να μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική αυτονομία σε σειρά σημαντικών τομέων. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 23.00 τοπική ώρα για τα 7.900.000 των ψηφοφόρων στη Λομβαρδία, και τα 4.000.000 στο Βένετο.

Πρόκειται για συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο δεν θα αλλάξει άμεσα την όλη πραγματικότητα στις δυο αυτές περιφέρειες που έχουν πρωτεύουσες τη Βενετία και το Μιλάνο. Αν κερδίσει το «ναι» -κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό- οι δυο περιφερειάρχες, Λούκα Τζάια και Ρομπέρτο Μαρόνι θα ζητήσουν να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για αυτονομία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η φορολογική πολιτική. Όπως και να έχει όμως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής θα πρέπει να εγκριθεί, μέσω ειδικού νόμου, από το κοινοβούλιο της χώρας.

Στο Βένετο οι κάτοικοι ψηφίζουν με παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι και χάρτινο ψηφοδέλτιο. Στη Λομβαρδία, όμως, η περιφέρεια αγόρασε νέα «τάμπλετ» για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ξοδεύοντας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με καταγγελία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, πάντως, τουλάχιστον το 4% των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις δοκιμές που έγιναν χθες, παρουσίαζε προβλήματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«H εκστρατεία μας για το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει τεράστιες προοπτικές, είμαι βέβαιος γι΄αυτό. Αλλά ένα σημαντικό αποτέλεσμα ήδη το πέτυχε: να δείξει ότι η Λομβαρδία είναι πράγματι μια ξεχωριστή περιφέρεια», έγραψε στο Facebook o περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι. Υπέρ της διοικητικής αυτονομίας των δυο αυτών περιφερειών έχουν ταχθεί η Λέγκα, με γραμματέα τον Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι, επισήμως έχει αφήσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ελεύθερα και κατά συνείδηση. Αλλά ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη των «Δημοκρατικών», αποφάσισε να πάρει θέση υπέρ του «ναι».

Στην περιφέρεια του Βένετο, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,87%. Στο Βένετο, την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 21,1% των πολιτών άνω των δεκαοκτώ ετών.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, ο Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας παράλληλα, ο Ρομπέρτο Μαρόνι, πρόσθεσε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Καταλονία, όμως (έστω και αν πρόκειται για μια πολιτική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική) η εκστρατεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα στον ιταλικό βορρά ολοκληρώθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους. Λόγω και του γεγονότος, πιθανότατα, ότι στην Ιταλία σε περίπου πέντε μήνες αναμένεται να στηθούν οι κάλπες και για τις βουλευτικές εκλογές. Και οι υπερβολικές εντάσεις δεν ωφελούν τελικά καμία πολιτική δύναμη.

Πηγή φωτογραφίας: AP