ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη μετά από τέσσερα χρόνια η Αμάντα Νοξ

Ελεύθερη μετά από τέσσερα χρόνια η Αμάντα Νοξ
Αθώοι κρίθηκαν η Αμερικανίδα φοιτήτρια Αμάντα Νοξ και ο πρώην φίλος της για τη δολοφονία της Βρετάνης Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007 από ιταλικό δικαστήριο...

Αθώοι κρίθηκαν η Αμερικανίδα φοιτήτρια Αμάντα Νοξ και ο πρώην φίλος της για τη δολοφονία της Βρετανίδας, Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007 από ιταλικό δικαστήριο, το οποίο διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι, αφού εξέτισαν σχεδόν τέσσερα χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που αρνούνταν ότι έχουν διαπράξει.

Οι δυο τους είχαν καταδικαστεί ότι βίασαν και σκότωσαν, υπό την επήρεια ναρκωτικών, την 21χρονη Μέρεντιθ Κέρτσερ, μέσα στο σπίτι το οποίο μοιράζονταν οι δύο κοπέλες στην ιταλική φοιτητούπολη.

Η Αμάντα Νοξ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 26 ετών και ο Ιταλός φίλος της Ραφαέλε Σολετσίτο σε κάθειρξη 25 ετών. Οι δύο τους προσέφυγαν σε εφετείο κατά της απόφασης του 2009.

Ένα ακόμα πρόσωπο, το οποίο είχε καταδικαστεί για το ίδιο έγκλημα, ο 24χρονος Ρούντι Γκιντ, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, η οποία μειώθηκε στα 16.

Η Νοξ καταδικάστηκε, στο μεταξύ, σε τριετή φυλάκιση, για συκοφαντία σε βάρος ενός ιδιοκτήτη μπαρ, τον οποίο κατηγόρησε για το φόνο. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερη, αφού έχει ήδη περάσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Καθοριστικό ρόλο στην αθώωση τους έπαιξε η σκληρή κριτική από ανεξάρτητους ερευνητές ιατροδικαστές, για αναξιοπιστία στα στοιχεία της αστυνομίας, που συγκρότησαν το κατηγορητήριο.

Η Μέρεντιθ Κέρτσερ βρισκόταν τότε στην Ιταλία σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Λυντς, στη Μ.Βρετανία.Τον Δεκέμβριο του 2007 βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στην Περούτζια φέροντας 40 μαχαιριές στο σώμα της και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.

"Δεν σκότωσα, δεν βίασα, δεν έκλεψα, δεν ήμουν εκεί" δήλωσε η Αμερικανίδα Νοξ, στο δικαστήριο, ξεσπώντας σε λυγμούς όταν άκουσε την ετυμηγορία.

Στο μεταξύ, έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων φώναζαν «ντροπή» στο άκουσμα της ετυμηγορίας.

Τόσο η Νοξ όσο ο Σολετσίτο αρνούνταν εξαρχής ότι διέπραξαν το έγκλημα.