Καταλονία: Έκκληση για ενωμένο πολιτικό μέτωπο από τον Πουτζντεμόν

Καταλονία: Έκκληση για ενωμένο πολιτικό μέτωπο από τον Πουτζντεμόν

Έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, έκανε σήμερα Σάββατο (04/11) ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του αφού κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές από τις Βρυξέλλες

Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα.

Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι την Τρίτη.

«Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία», έγραψε ο Πουτζντεμόν στο Twitter με hashtag "llistaunitaria.cat", μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Η Ισπανία έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καταλανού ηγέτη και τεσσάρων «υπουργών» του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων