ΚΟΣΜΟΣ

Στο χάος η Ονδούρα: Περισσότερες εξουσίες αναλαμβάνει ο στρατός για τον περιορισμό της αναταραχής

Στο χάος η Ονδούρα: Περισσότερες εξουσίες αναλαμβάνει ο στρατός για τον περιορισμό της αναταραχής

Η κυβέρνηση της Ονδούρας έδωσε στον στρατό και στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για να περιορίσουν την αναταραχή, αναστέλλοντας συνταγματικές εγγυήσεις, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς η κρίση γύρω από τις προεδρικές εκλογές έχει προκαλέσει λεηλασίες και διαμαρτυρίες.

Ο Εμπάλ Ντίας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε σε ειδησεογραφική εκπομπή λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή της χώρας αυτής της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε πως έχει στόχο να επαναλάβει σήμερα την καθυστερημένη και αμφιλεγόμενη καταμέτρηση των ψήφων.

Πέντε ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, η Ονδούρα εξακολουθεί να μην έχει νικητή, καθώς η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την ανακαταμέτρηση ορισμένων ψηφοδελτίων για τα οποία εκφράσθηκαν ανησυχίες για παρατυπίες, ενώ πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις εναντίον μιας καταγγελλόμενης «νοθείας».

Αντίθετα από την τάση που είχε διαφανεί αρχικά, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, ο συντηρητικός Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ήταν χθες επικεφαλής με 42,92% των ψήφων έναντι 41,42% για τον αριστερό αντίπαλό του, τον Σαλβαδόρ Νασράλα, σταρ της τηλεόρασης και αρχάριο στην πολιτική, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που αφορούν το 94,31% των ψηφισάντων και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE).

Οι υποστηρικτές του Σαλβαδόρ Νασράλα, 64 ετών, της Συμμαχίας της αντιπολίτευσης εναντίον της δικτατορίας --που εκτιμά ότι του έκλεψαν τη νίκη και ζητεί την ανακαταμέτρηση όλων των ψήφων-- βγήκαν το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη στους δρόμους έπειτα από έκκληση του αντιπολιτευόμενου.

Χθες Παρασκευή (1/12) χιλιάδες υποστηρικτές του τηλεοπτικού παρουσιαστή απέκλεισαν την κυκλοφορία στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές με την αστυνομία.

Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και περίπου 109 διαδηλωτές τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, ορισμένοι από σφαίρες. Σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων.

Στις λεωφόρους και τις εξόδους της Τεγκουσιγκάλπα διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα και έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Πολίτες έκαναν ουρές στα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τροφίμων φοβούμενοι πως δεν θα μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ανεφοδιαστούν εξαιτίας των ταραχών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ