ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες στιγμές μιας ιδιοφυίας

Οι τελευταίες στιγμές μιας ιδιοφυίας
Το μεγάλο ταξίδι για την αιωνιότητα ξεκίνησε από χθες ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς...

Επιμέλεια: Φρόσω Κυριάκου

Το μεγάλο ταξίδι για την αιωνιότητα ξεκίνησε από χθες ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς.

«Οι αναφορές στο θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές», έγραφε το 2008 ο Στιβ Τζομπς, διαψεύδοντας τη φημολογία ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας τον είχε καταβάλλει. Τρία χρόνια μετά, σε ηλικία 56 ετών, έχασε τη μάχη.


Ο Στιβ Τζομπς έχει χαρακτηριστεί ο γκουρού της τεχνολογίας καθώς χωρίς να είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε προγραμματιστής, χωρίς να καν να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, εμπνεύστηκε και δημιούργησε προϊόντα που προκάλεσαν πραγματική επανάσταση στους υπολογιστές, την κινητή τηλεφωνία και τη βιομηχανία της μουσικής.

Ο Τζομπς ίδρυσε το 1976 την Apple μαζί με τον παιδικό του φίλο Στιβ Βόζνιακ ενώ παρουσίασαν μαζί τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή τον Apple II. Εκδιώχθηκε από την εταιρία το 1985 για να επιστρέψει 11 χρόνια μετά γράφοντας ίσως τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της βιομηχανίας των υπολογιστών.

Αρχικά ο Στιβ Τζομπς απέκρυψε τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο αν και η ραγδαία απώλεια βάρους του προκαλούσε ερωτήματα. Το 2009 παίρνει εξάμηνη αναρρωτική άδεια, κατά τη διάρκεια την οποίας υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος.

Mε το νέο όμως «χτύπημα» του καρκίνου, ο Τζομπς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple στις 24 Αυγούστου του 2011.

"Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Στιβ χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα», αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωση για τον θάνατό του, ένα μήνα μετά.

Ο Στιβ Τζομπς ήταν επί 20 χρόνια παντρεμένος με την Laurene Powell και είχαν τρία παιδιά, τους Reed Paul, Erin Sienna και Eve. Η Powell και ο Jobs είχαν παντρευτεί το 1991 σε μία λιτή βουδιστική τελετή στο πάρκο Yosemity, και ζούσαν στην περιοχή Woodside της Καλιφόρνια.

Στο κολέγιο ο Jobs έβγαινε με την τραγουδίστρια Joan Baez, σύμφωνα με μία φίλη και συμφοιτήτριά τους. Ο Steve Jobs βγήκε επίσης τυφλό ραντεβού με τη Diane Keaton και την Lisa Birnbach, συγγραφέα του βιβλίου «The Preppy Handbook;».

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ο Στιβ Τζομπς είχε μία κόρη, τη Lisa Brennan Jobs, γεννημένη το 1978, από τη φίλη του από το σχολείο Chris Ann Brennan. Για χρόνια ο Jobs διέψευδε πως είναι πατέρας της Lisa, ισχυριζόμενος πως είναι ακόμα και στείρος! Η μητέρα της χρειάστηκε τη βοήθεια της πρόνοιας για να μεγαλώσει τη μικρή μέχρι αργότερα ο Jobs να την αναγνωρίσει.

Ο Τζομπς δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με τον βιολογικό του πατέρα Abdulfattah «John» Jandali από τη Συρία. Εκείνος είχε επιχειρήσει μέσω e-mail να επικοινωνήσει μαζί του χωρίς ποτέ να τολμήσει να του τηλεφωνήσει για να μη θεωρηθεί πως ενδιαφέρεται για την περιουσία του. Σ' αυτά τα e-mail ο Στιβ Τζομπς δεν απάντησε ποτέ.

«Όταν ήμουν 17 διάβασα μία άποψη: «αν ζεις την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία σου, κάποια στιγμή θα έχεις δίκιο». Μου έκανε εντύπωση και από τότε κοιτάζομαι κάθε πρωί στον καθρέπτη και αναρωτιέμαι «αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωή μου, θα έκανα αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;» Και όποτε η απάντηση είναι «όχι» για πολλές μέρες σερί, τότε ξέρω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.» είχε πει ο Στιβ Τζομπς λίγο πριν μας αφήσει για πάντα.