ΚΟΣΜΟΣ

Αμπράμοβιτς vs Μπερεζόφσκι: Η μάχη της χρονιάς

Αμπράμοβιτς vs Μπερεζόφσκι: Η μάχη της χρονιάς
Δύο Ρώσοι μεγιστάνες, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, κατέφυγαν στα βρετανικά δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές...

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Δύο Ρώσοι μεγιστάνες, ο Μπόρις Μπερεζόφσκι και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, κατέφυγαν στα βρετανικά δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους.

Η δίκη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς ο Μπερεζόφσκι κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και πρώην συνεργάτη του ότι «τον πρόδωσε, τον εκβίασε και τον εκφόβισε» για να πουλήσει φτηνά μερίδιο της τάξης του 21,5% που είχε στην εταιρεία σε Sibneft.

Κατά τον 65χρονο Μπερεζόφσκι, η απόφασή του επηρεάστηκε από τους φόβους ότι, αν αρνούνταν ο ίδιος να πουλήσει το μερίδιο, ο Αμπραμόβιτς θα παρενέβαινε στον τότε πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος θα προχωρούσε σε κατάσχεση των μετοχών.

Αυτά συνέβησαν μεταξύ 2000 και 2002, ενώ τρία χρόνια αργότερα ο Αμπράμοβιτς πούλησε στη Gazprom το μερίδιό του στη Sibneft έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπερεζόφσκι καταλογίζει στον τέως συνεργάτη του αθέτηση συμβολαίου, ενώ εκτιμά ότι υπέστη ζημιά πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι σχέσεις με τον Γέλτσιν

Κατά την τέταρτη δικάσιμο, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που έχουν να κάνουν με την πολιτική σκηνή της Ρωσίας, των τελευταίων 20 χρόνων, όταν την εξέταση του Μπερεζόφσκι ανέλαβε ο δικηγόρος του Αμπράμοβιτς.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι δήλωσε στο δικαστήριο χθες, Πέμπτη, ότι έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες, με πολιτική επιρροή, στη Ρωσία εξαιτίας της ισχυρής πειθούς που διαθέτει.

Βέβαια, αρνήθηκε ότι άσκησε πίεση στον Μπόρις Γέλτσιν, πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, για να τον βοηθήσει να χτίσει την αυτοκρατορία του στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, παρόλο που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής του εκστρατείας το 1996.

Δήλωσε ότι ξεκίνησε τις επιχειρήσεις «χωρίς πολιτική επιρροή», όμως γρήγορα έγινε ένας «ισχυρός χρηματομεσίτης», καθώς απέκτησε φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια του τότε Ρώσου προέδρου.

«Δεν είμαι διεφθαρμένος, ούτε διέφθειρα κανέναν», είπε στο δικαστήριο, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το εισόδημά του στη Ρωσία, πριν ακόμα «τα σπάσει» με τους Ρώσους πολιτικούς ηγέτες.

Στο παρελθόν, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Μπόρις Μπερεζόφσκι από δικαστήριο της Μόσχας, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες επιχειρηματικές συναλλαγές. Μαζί με το Ρώσο μεγιστάνα, είχε κατηγορηθεί και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας «Αεροφλότ». Ο βασικός χρηματοδότης του Γιέλτσιν και ο Γκλουζκόφ ιδιοποιήθηκαν κεφάλαια σε ξένο συνάλλαγμα της «Αεροφλότ» μέσω των δραστηριοτήτων τους, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Η δίκη, που έχει χαρακτηριστεί από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως «η νομική μάχη της χρονιάς», αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.