«Τίτλοι τέλους» για το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής;

«Τίτλοι τέλους» για το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής;

Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής απομακρύνθηκε από τη θέση του, έναν μήνα μετά την εξαφάνιση ενός υποβρυχίου και των 44 μελών του πληρώματός του στον Νότιο Ατλαντικό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η εκδίωξη του ναυάρχου Μαρσέλο Εντουάρντο Ιπόλιτο Σρουρ είναι το πρώτο πειθαρχικό μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι αφότου χάθηκε η επαφή με το υποβρύχιο ARA San Juan στις 15 Νοεμβρίου.

«Αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του» είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

18733644

Οι οικογένειες των μελών του πληρώματος επέκριναν την κυβέρνηση επειδή δεν τους παρείχε σαφείς εξηγήσεις και επειδή εγκατέλειψε τις προσπάθειες διάσωσης.

Στις 27 Νοεμβρίου το Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι λόγω εισροής υδάτων στο υποβρύχιο έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα στις μπαταρίες του.

18733646

Σύμφωνα με τις αρχές, διεθνείς οργανισμοί είχαν εντοπίσει έναν θόρυβο που έμοιαζε με έκρηξη την ίδια ημέρα που χάθηκε η επαφή με το υποβρύχιο.

Οι ελπίδες για τη διάσωση των ναυτικών έσβησαν στις 30 Νοεμβρίου.

2017 11 27 ON submarine WEBPIC1 submarine

Το Πολεμικό Ναυτικό επισήμανε ότι το οξυγόνο στο υποβρύχιο είχε τελειώσει πολύ προτού διακόψουν την προσπάθεια. Συνεχίζεται ωστόσο μια διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters