ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Η φωτιά στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο μπορεί να κρατήσει ένα μήνα

Νότια Κορέα: Η φωτιά στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο μπορεί να κρατήσει ένα μήνα

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται στις φλόγες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας ενδέχεται να συνεχίσει να καίγεται ακόμα και για έναν μήνα, τόνισε στέλεχος του υπουργείου Ωκεανών και Αλιευμάτων της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τετάρτη (10/1), καθώς οι φλόγες στο πλοίο, το οποίο συγκρούστηκε με κινεζικό φορτηγό, μαίνονται για τέταρτη ημέρα.

Δεκάδες σωστικά σκάφη δίνουν μάχη με τους ισχυρούς ανέμους, τα κύματα και τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονται και συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 31 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου που αγνοούνται και για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, εν μέσω των εντεινόμενων φόβων ότι το σκάφος μπορεί να εκραγεί ή να βυθιστεί.

«Πιστεύουμε ότι η φωτιά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες, ως ακόμη κι έναν μήνα, λαμβανομένων υπόψη προηγούμενων ατυχημάτων», σημείωσε ο Παρκ Σουνγκ Ντονγκ, αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi, που ανήκει στο ιρανικό δημόσιο, συγκρούστηκε το Σάββατο με το φορτηγό πλοίο CF Crystal, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, περίπου 160 ναυτικά μίλια (300 χλμ.) ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη.

Το ιρανικό πλοίο μετέφερε 136.000 τόνους εξαιρετικά εύφλεκτου ελαφρού αργού στη Νότια Κορέα. Η ποσότητα αυτή ισούται με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια και η αξία της ανερχόταν σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τις τρέχουσες τιμές στις αγορές.

ΑΠΕ, Reuters