ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τον ιμπεριαλισμό του Ερντογάν»

Ιταλία: «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τον ιμπεριαλισμό του Ερντογάν»

Στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Βάρνα και στην προκλητική στρατηγική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σε άρθρο της, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η περιφερειακή νεοϊμπεριαλιστική πολιτική του Τούρκου προέδρου Εντογάν δείχνει να μην γνωρίζει κανενός είδους εμπόδιο: στη Συρία κατέκτησε το προπύργιο του Αφρίν, αναγκάζοντας του Σύρους Κούρδους του Ypg (μέχρι σήμερα πολύτιμους συμμάχους της Αμερικής κατά του Isis) σε φυγή, ενώ στο Αιγαίο, η Τουρκία εμβολίζει ελληνικά πλοία σε βραχονησίδες, την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί, κρατά στις φυλακές της δυο Έλληνες στρατιώτες που είχαν περάσει οδικώς τα σύνορα και τους κατηγορεί για κατασκοπία, και στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα, μπλόκαρε την εξόρυξη φυσικού αερίου από μέρους του πλοίου Saipem 12000 του ιταλικού οργανισμού υδρογονανθράκων Eni γράφει, μεταξύ άλλων, η Il Sole 24 Ore.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις σοβαρές κριτικές που έφτασαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (με αναφορά σε «παράνομες πράξεις») σε σχέση με τις ναυτικές της επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο σχολιαστής Βιττόριο Ντα Ρολντ προβλέπει ότι σήμερα (26/3) στη Βάρνα, η Τουρκία θα ζητήσει την καταβολή του δεύτερου μέρους της χρηματικής στήριξης που της υποσχέθηκε η Ευρώπη (ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ), στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, την οποία οι Βρυξέλλες υπέγραψαν με την Άγκυρα πριν από δυο χρόνια. Και ότι θα επιμείνει στο αίτημα κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της Ένωσης.

«Αλλά η ΕΕ έχει ενοχληθεί από την νεο-οθωμανική πολιτική της Άγκυρας στην περιοχή και είναι πιθανό να ζητήσει τον σεβασμό όλων των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων προστατεύουν το διεθνές δίκαιο στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα. Στη Βάρνα, ίσως, θα αρχίσει να γίνεται αναφορά, επιτέλους, στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» υπογραμμίζει, τέλος, η Il Sole 24 Ore.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις