ΚΟΣΜΟΣ

Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδό της, από τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών του στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN, που πραγματοποίησε η SSRS.

Η αύξηση της δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ καταγράφεται, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγησή του στον χειρισμό σημαντικών ζητημάτων για τις ΗΠΑ, παραμένει αρνητική.

Σε γενικό επίπεδο, το 42% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ ασκεί την προεδρία του, ενώ το 54% τον αποδοκιμάζει. Το ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου έχει αυξηθεί κατά επτά μονάδες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Στην αύξηση αυτή περιλαμβάνεται και μία αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων στη θετική αποδοχή που έχει από τους Ρεπουμπλικάνους (από 80% στο 86%), αλλά και μία ίδια ποσοστιαία αύξηση κατά έξι μονάδες στους Ανεξάρτητους (από 35% στο 41%).

Από την άλλη μεριά, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό αποδοχής που είχαν οι προκάτοχοί του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους. Ωστόσο, ο Τραμπ προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μπαράκ Ομπάμα, για την αντίστοιχη περίοδο της πρώτης προεδρικής θητείας τους.

Capture

Τα ποσοστά της δημοτικότητας του Τραμπ είχαν διακυμάνσεις στις τέσσερις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε το CNN, καθώς καταγράφηκαν στο 35% τον Δεκέμβριο, στο 40% τον Ιανουάριο, στο 35% τον Φεβρουάριο και στο 42% στη νέα δημοσκόπηση. Αναφορικά με την ουσία του ποσοστού αποδοχής, το ποσοστό αυτών που δυναμικά εγκρίνουν την προεδρία Τραμπ καταγράφηκε στο 28% στη νέα δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό όσων αποδοκιμάζουν τον τρόπο άσκησης της προεδρίας του καταγράφηκε στο 46%, παραμένοντας σχετικά σταθερό σε όλη την περίοδο των παραπάνω μηνών. Έτσι, η ταλάντευση αυτή πηγάζει κυρίως από προτιμήσεις που έχουν περιστασιακό χαρακτήρα.

Το πιο θετικό ποσοστό αποδοχής που συγκεντρώνει ο πρόεδρος Τραμπ προέρχεται από τον τομέα της οικονομίας, όπου συγκεντρώνει το 48% των θετικών απόψεων έναντι 45% των αρνητικών απόψεων. Ωστόσο, στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει την αξιολόγηση για τους χειρισμούς του σε θέματα του αμερικανικού εμπορίου, μέσω της επιβολής δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, αλλά και της γενικότερης επιθετικής στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, υπό την απειλή εφαρμογής άμεσων μέτρων εμπορικού προστατευτισμού. Στα θέματα του εμπορίου το 38% των ερωτηθέντων εγκρίνει τους χειρισμούς του Τραμπ, ενώ το 50% έχει αρνητική άποψη.

Οι χειρισμοί του προέδρου Τραμπ στα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής συγκεντρώνουν ποσοστό θετικής αποδοχής 39%, ενώ δεν τις εγκρίνει το 53% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση. Επίσης, ποσοστό 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ εύκολος με τη Ρωσία μέχρι τώρα, ενώ το 41% αξιολογεί ως περίπου σωστούς τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία. Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε χθες το πρωί (ώρα ΗΠΑ) πριν από την ανακοίνωση της απέλασης 60 Ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος.

Ποσοστό 54% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος χειρίζεται την πολιτική για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ενώ το 36% έχει θετική άποψη. Το ποσοστό αυτό παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο με αυτό του Φεβρουαρίου.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων