ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Ποιος θα δώσει τα λεφτά στον Ερντογάν

Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Ποιος θα δώσει τα λεφτά στον Ερντογάν

Προσφυγικό | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διάσταση απόψεων σχετικά με τη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, φαίνεται πως επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους κόλπους της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν αντέδρασε τη Μεγάλη Πέμπτη (05/04/2018), εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, επισήμανε τη σημασία ως προς το να συνεχιστεί η χορήγηση κονδυλίων προς την Τουρκία.

Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και ήδη έχουν κινητοποιηθεί τα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης (ένα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δύο από συνεισφορές των κρατών-μελών) στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την έγκριση της δεύτερης δόσης, ύψους επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Από αυτά η Επιτροπή ήδη κινητοποίησε το ένα δισ. του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα πρέπει και πάλι να προέλθουν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, κάποια κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Γερμανία, διαφωνούν με τη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στην Τουρκία ή προτείνουν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Μπερτό σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο Συμβούλιο των κρατών-μελών της ΕΕ είναι «σε εξέλιξη» και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν «εποικοδομητική κατάληξη το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να συνεχιστεί «απρόσκοπτα» η χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. «Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι άπειρος» υπογράμμισε επίσης η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι είναι προτιμότερο τα χρήματα να δοθούν από τα κράτη-μέλη, καθώς έτσι θα διασφαλιστεί ότι η «διακυβέρνηση» του εν λόγω ταμείου θα παραμένει στις χώρες ενώ θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν χρήματα που έχουν δεσμευτεί για άλλο σκοπό, όπως είναι οι δράσεις στη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων