ΚΟΣΜΟΣ

Για μια ολόκληρη ώρα βομβάρδιζαν τη Συρία ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία (videos+pics)

Για μια ολόκληρη ώρα βομβάρδιζαν τη Συρία ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία (videos+pics)

Συντονισμένα πλήγματα εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, ως αντίποινα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία.

Όλες οι λεπτομέρειες της επίθεσης - Οι ΗΠΑ απέφυγαν να «χτυπήσουν» ρωσικές δυνάμεις – «Προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση»

Ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζο Ντάνφορντ δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία.

Τα πλήγματα αυτά «ολοκληρώθηκαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ ξεκαθάρισε επίσης ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση, σημειώνοντας πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά και πως η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.

«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάτις, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Ήρθε η ώρα να "ενωθούμε" για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συνέχισε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

siria8

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε σημαντικό αριθμό από τους 100 πυραύλους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας και «ένας σημαντικός αριθμός» απ' αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις, ανακοίνωσε με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρουζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ένας σημαντικός αριθμός από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστά τα εξής:

Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

Οι στόχοι

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα --μια παλιά βάση πυραύλων-- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίσθηκαν» στη Χομς.

Οι αντιδράσεις

Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.

Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.

Στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς έπληξαν βρετανικές δυνάμεις

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

«Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομς».

Διαβάστε επίσης:

Η απίστευτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τους βομβαρδισμούς

O διπρόσωπος κ. Ερντογάν: Από τη μία «γλύφει» τον Πούτιν και από την άλλη συγχαίρει τον Τραμπ

Ηχηρή απάντηση Πούτιν για το βομβαρδισμό

«Φωτιά και μέταλλο»: Ανηλεής βομβαρδισμός της Συρίας από 100 πυραύλους - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο

Σχετικές ειδήσεις