Κούβα: Ανεξήγητες ηχητικές… επιθέσεις τρομοκρατούν διπλωμάτες!

Newsbomb

Κούβα: Ανεξήγητες ηχητικές… επιθέσεις τρομοκρατούν διπλωμάτες!

Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν μπορέσει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε κάποια «αξιόπιστη» και «επιστημονικά τεκμηριωμένη» εξήγηση για την υπόθεση των «ηχητικών επιθέσεων» εναντίον Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούσαν ή υπηρετούν στη νήσο, μετά και το νέο ύποπτο κρούσμα από την Ουάσινγκτον.

«Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον ερευνών που διεξήχθησαν από εξειδικευμένες υπηρεσίες και Κουβανούς και Αμερικανούς ειδικούς, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη υπόθεση ή επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση που να μπορεί να δικαιολογήσει τα μέτρα ανταπόδοσης που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2017, πάνω από είκοσι Αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετημένοι στην πρεσβεία στην Αβάνα αντιμετώπισαν απώλεια ακοής, έντονα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες τους, ιλίγγους, αϋπνίες, ακόμα και προβλήματα στην όρασή τους.

Καθιστώντας υπεύθυνες τις αρχές τις Κούβας - κατ' ελάχιστον διότι δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια των διπλωματών τους - ΗΠΑ ανακάλεσαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου το μισό και πλέον διπλωματικό τους προσωπικό από την Αβάνα και απέλασαν 15 Κουβανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Η διπλωματική κρίση αυτή δεν έχει μάλιστα ακόμα ξεπεραστεί.

Στην ανακοίνωσή της, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η διπλωματία της Κούβας, η οποία διατρανώνει πάντα ότι δεν είχε καμιά σχέση με τα περιστατικά αυτά, επαναβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να «συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» αυτή.

Διευκρινίζει επίσης ότι οι αρχές της Κούβας είναι ενήμερες για το νέο ύποπτο κρούσμα που καταγγέλθηκε την 29η Μαΐου από την αμερικανική πρεσβεία, ένας υπάλληλος της οποίας ανέφερε πως είναι «θύμα», καθώς αντιμετώπιζε «συνεχείς εμβοές» στα αυτιά του στον τόπο κατοικίας του.

Η κυβέρνηση της Κούβας «αιτήθηκε επίσημα» την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ερευνήσει το νέο κρούσμα, αλλά «όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, δεν εξασφάλισε καμία πρόσβαση, ούτε πληροφορίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Ενώ η «εξαντλητική και άμεση έρευνα» η οποία διενεργήθηκε γύρω από την κατοικία του Αμερικανού διπλωμάτη δεν επέτρεψε να βρεθεί καμιά εξήγηση για τα προβλήματα υγείας που ανέφερε.

Στα τέλη Μαΐου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα κήρυξε με τη σειρά της συναγερμό, καθώς ένας Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε ότι έπεσε θύμα ενός εγκεφαλικού τραυματισμού έπειτα από «αφύσικους» θορύβους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε, μάλιστα, εν μέσω του σάλου τη δημιουργία μιας «task force», μιας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας με τη συμμετοχή στελεχών διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό της αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτά τα μυστηριώδη «συμβάντα υγείας».

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved