ΚΟΣΜΟΣ

«Να θανατωθούν άμεσα»: Μαζική εκτέλεση εκατοντάδων φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS σε μια νύχτα

«Να θανατωθούν άμεσα»: Μαζική εκτέλεση εκατοντάδων φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS σε μια νύχτα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε απόψε 28 Ιουνίου να εκτελεστούν άμεσα όλοι οι τζιχαντιστές που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, σε αντίποινα για τη δολοφονία, από μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), οκτώ ανδρών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν την Τετάρτη.

Ο Αμπάντι «διατάζει την άμεση τιμωρία των τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τελεσίδικες αποφάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όλους εκείνους των οποίων η έφεση έχει απορριφθεί και η θανατική ποινή έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Οι θανατοποινίτες τζιχαντιστές ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές γυναίκες και υπήκοοι άλλων χωρών.

Ο Αμπάντι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα «εκδικηθεί» για τη δολοφονία των οκτώ ομήρων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

«Υπόσχομαι ότι θα σκοτώσουμε ή θα συλλάβουμε αυτούς που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, με τον ίδιο τρόπο που υποσχεθήκαμε ότι θα απελευθερώσουμε τη χώρα», είπε, παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. «Θα ανακαλύψουμε επίσης εκείνους που παρείχαν πληροφορίες στον τρομοκρατικό πυρήνα», πρόσθεσε.

Το ISIS ζητούσε από την ιρακινή κυβέρνηση να απελευθερώσει τους «σουνίτες κρατούμενους” –εννοώντας τις συζύγους των τζιχαντιστών που έχουν καταδικαστεί από ιρακινά δικαστήρια– απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εκτελούσε τους ομήρους. Σύμφωνα με την τζιχαντιστική οργάνωση, οι άνδρες αυτοί ήταν αστυνομικοί ή μέλη της Χασντ αλ Σαάμπι, μιας παραστρατιωτικής δύναμης που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του ISIS στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters