ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Μπεναλά: Στον ανακριτή οδηγείται ο νταής «κολλητός» του Μακρόν που χτύπησε Έλληνα διαδηλωτή

Σκάνδαλο Μπεναλά: Στον ανακριτή οδηγείται ο νταής «κολλητός» του Μακρόν που χτύπησε Έλληνα διαδηλωτή

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην -πλέον- συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπάει έναν διαδηλωτή -πιθανότατα Έλληνα- την Πρωτομαγιά, και τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο το βράδυ και θα εμφανιστούν σήμερα Κυριακή 22 Ιουλίου ενώπιον δικαστή.

Ο Μπεναλά, υπεύθυνος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου, εμφανιζόταν σε βίντεο το οποίο ανέβασε στην ιστοσελίδα της η «Monde», να φοράει αστυνομικό κράνος και να χτυπάει έναν νεαρό άνδρα κατά τις διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου, στο Παρίσι.

Δείτε τα βίντεο της οργής που άνοιξαν τον «Ασκό του Αιόλου»:

Μαζί με τον Βενσάν Κρας, αστυνομικό υπάλληλο του κόμματος του Μακρόν La République En Marche και τρεις ακόμη αστυνομικούς, τέθηκαν υπό κράτηση την Παρασκευή.

Την Παρασκευή το Ελιζέ ανακοίνωσε την απόλυση του Μπεναλά.

benalla19

Σύμφωνα με το περιοδικό Closer, ο άνδρας που δέχτηκε τα χτυπήματα του Μπεναλά κατάγεται από την Ελλάδα. Στα video, ο στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να τον σέρνει στο έδαφος, να τον χτυπά στο κεφάλι, να τον πατά στο στήθος και να αποχωρεί από το σημείο όταν ένας από τους διαδηλωτές που κατέγραψαν το νταηλίκι του, διαμαρτύρεται έντονα γιατί χτύπησε το κεφάλι του θύματός του στην άσφαλτο!

Όπως αποκαλύπτει εποίσης το Closer, ο άνδρας, με καταγωγή από την Ελλάδα, που έπεσε θύμα του Μπεναλά, μετά το περιστατικό κρατήθηκε τουλάχιστον για τέσσερις ώρες, πριν η εισαγγελία ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο νεαρός Έλληνας έδωσε στην αστυνομία ψεύτικη ταυτότητα που ανήκε σε Έλληνα μπασκετμπολίστα!

Ο νεαρός άνδρας δεν είναι πάντως ο μοναδικός που δέχεται την αναίτια οργή του Μπεναλά. Ο 26χρονος φαίνεται να φέρνει, κρατώντας την από το σβέρκο και μια νεαρή γυναίκα!

macron benalla5

Παράλληλα, ο Μπεναλά φαίνεται πως εκμεταλλευόταν στο έπακρο την «αδυναμία» που του έδειχνε το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, καθώς σχεδόν σε κάθε φωτογραφία του Μακρόν, βρίσκεται δίπλα του! Ακόμα και όταν έκανε ποδήλατο μαζί με την Μπριζίτ στο Τουκέ, όπου είναι το σπίτι τους.

Ήταν δίπλα στο προεδρικό ζεύγος, τόσο στη δεξίωση για την εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου, όσο και κατά την υποδοχή της εθνικής ομάδας της Γαλλίας μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ…

Εκτός βέβαια από τις διακεκριμένες θέσεις στις φωτογραφίες, ο Μπεναλά απολάμβανε και άλλα προνόμια. Είχε τοποθετηθεί σε πολυτελή κατοικία στην προκυμαία Branly του Παρισιού και συγκεκριμένα στο σπίτι που, σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, ο Φρανσουά Μιτεράν χρησιμοποιούσε ως «ερωτική φωλιά» για την ερωμένη του, Αν Πινγκό, και την εξώγαμη κόρη του Μαζαρίν!

Απολάμβανε μισθό 10.000 ευρώ το μήνα (χωρίς τα έξοδα κίνησης), αυτοκίνητο με σοφέρ και… φάρο, αλλά και πρόσβαση σε αστυνομικό εξοπλισμό, όπως διαπίστωσε ολόκληρος ο πλανήτης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρακάμπτοντας κάθε ιεραρχία, ο Μακρόν αναβάθμισε τον απλό έφεδρο Μπεναλά σε... συνταγματάρχη, σε ηλικία μόλις 26 ετών και δίχως να περάσει από τη διαδικασία των κρίσεων, όπως συμβαίνει για κάθε αξιωματικό…

Το περιοδικό «Valeurs Actuelles» αναφέρει επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκόπευε να τον διορίσει και αντιπεριφερειάρχη, ωστόσο «κόλλησε» στην… ηλικία, καθώς βασική προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη θέση είναι η συμπλήρωση του 35ου έτους ηλικίας.

benalla14

Η Liberation από την άλλη αποκαλεί το σύμβουλο του Μακρόν «γορίλα», σε άρθρο με τίτλο: «Αλεξάντρ Μπεναλά, ο προστατευόμενος του Μεγάρου», ενώ η «Figaro» γράφει πως είναι «γνωστός και ως ο Λευκός Λύκος» των υπηρεσιών ασφαλείας του Παρισιού, αποτελώντας το φόβο και τον τρόμο των σωμάτων ασφαλείας, λόγω φυσικά της ιδιαίτερης σχέσης του με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν από τον οποίο βρισκόταν πάντα ένα βήμα… πίσω!

Λίγο πριν γίνει γαμπρός!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Αλεξάντρ Μπεναλά επρόκειτο να παντρευτεί σήμερα Σάββατο (21/07) αλλά οι εξελίξεις «σχόλασαν» το γάμο!

Ο 26χρονος προστατευόμενος του Μακρόν θα παραμένει υπό κράτηση για τουλάχιστον άλλες 24 ώρες με απόφαση της εισαγγελίας του Παρισιού, όπως και ο Βενσάν Κρας.

Οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό κράτηση χθες Παρασκευή, ενώ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ανακοινώθηκε και η απόλυση του Μπεναλά.

Έρευνα στο σπίτι του

Υπό κράτηση έχουν τεθεί και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν αρχικά τεθεί σε διαθεσιμότητα για «απόσπαση εικόνων από ένα σύστημα ασφαλείας μέσω βιντεοεπιτήρησης», αλλά και για «παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου».

Την ίδια ώρα, νωρίτερα σήμερα (21/07) έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ θα καταθέσει το πρωί της Δευτέρας στη Νομική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Μπεναλά.

Καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών

Μετά τις αποκαλύψεις, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ κλήθηκε να καταθέσει, το πρωί της Δευτέρας (23/07), στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδος), στη Νομική Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Μπεναλά.
Το ανακοίνωσε η πρόεδρός της Γιαέλ Μπρον-Πιβέ (LREM-προεδρική πλειοψηφία), όπως και ότι η κατάθεση του Κολόμπ θα δημοσιοποιηθεί και θα αναμεταδοθεί.

Με πληροφορίες από Closer, Europe 1, Le Parisien, Le Monde, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών Reuters