Ξεκίνησε η δίκη των τριών υπόπτων για τρομοκρατία στην Νορβηγία

Ξεκίνησε η δίκη των τριών υπόπτων για τρομοκρατία στην Νορβηγία

Αθώοι των κατηγοριών δήλωσαν οι τρεις Νορβηγοί που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν, με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα, για να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση εναντίον μιας δανέζικης εφημερίδας επειδή δημοσίευσε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.

Ο εισαγγελέας Γκέιρ Έβανγκερ δήλωσε ότι Μίκαελ Νταβούντ, που φέρεται ως ο επικεφαλής της ομάδας, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί εκρηκτικά σ' ένα στρατόπεδο της αλ Κάιντα στο Πακιστάν και έκανε "μια συμφωνία" με την τρομοκρατική οργάνωση να ανατινάξει την δανέζικη εφημερίδα "Jyllands-Posten".

Συγκεκριμένα, ο Έβανγκερ στην εναρκτήρια δήλωσή του, τόνισε πως οι τρεις συγκέντρωσαν τα συστατικά για την κατασκευή μιας βόμβας, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου και ακετόνη, ενώ δύο εξ αυτών ενδέχεται επίσης να σχεδίαζαν να σκοτώσουν ένα δανό σκιτσογράφο, ο οποίος είχε σκιτσάρει τον Προφήτη Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι του.

«Είναι μια υπόθεση που ανοίγει νέους δρόμους στη Νορβηγία", δήλωσε ο δικηγόρος του Νταβούντ, ο Άριλντ Καρλ Χούμελν. «Είναι η πρώτη δοκιμή σε πλήρη κλίμακα των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων (της Νορβηγίας) και η πρώτη φορά που (οι εισαγγελείς) συνδέουν μια τρομοκρατική συνωμοσία με μια διεθνή οργάνωση».  

Ο Νταβούντ, ένας νορβηγός πολίτης ουιγουρικής καταγωγής, εκπαιδεύτηκε με την αλ Κάιντα στο Πακιστάν από το 2008 ως το 2009 και παρέμεινε σε επαφή με την οργάνωση μέχρι τη σύλληψη των τριών τον Ιούλιο του 2010, δήλωσε ο εισαγγελέας. 

«Ο Νταβούντ χρησιμοποιούσε e-mail για να επικοινωνεί μαζί τους (με την αλ-Κάιντα) και τους μίλησε, συνεργάσθηκαν σχετικά με το στόχο», δήλωσε ο Έβανγκερ.

Ο δικηγόρος του Νταβούντ είπε πως ο πελάτης του επιμένει ότι εκπαιδεύτηκε στο Ιράν και δεν είχε καμιά σχέση με την αλ Κάιντα. 

«Λέει πως πήγε στο Ιράν για να μάθει να κατασκευάζει βόμβες, τις οποίες θα χρησιμοποιούσε σε κάποια στιγμή στη ζωή του για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σ' αυτά που κάνουν οι Κινέζοι στους Ουιγούρους», δήλωσε ο δικηγόρος.