«Πάει γυρεύοντας» πάλι ο Ερντογάν: Κάνει πως δεν ακούει τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsbomb

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε πως ο πρώην ηγέτης της τουρκικής φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάςθα παραμείνει στη φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα 30 Νοεμβρίου ο δικηγόρος του μέσω του Twitter, αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την ταχεία απελευθέρωση του πολιτικού.

Πριν από δέκα ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε καλέσει την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης την απελευθέρωσή του στη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει, κατηγορήσει και εξαπολύσει τα πυρά του εναντίον των κρατών – μελών της ΕΕ με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να ζητήσει την απελευθέρωση του ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν πράττουν τα δέοντα για να εξαρθρώσουν οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από την Άγκυρα.

Σε ομιλία του σε μια συνάντηση τοπικών αρχών, ο Ερντογάν είπε ότι μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως του PKK μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε πόλεις της Ευρώπης.

Αν και το PKK έχει χαρακτηριστεί και από την ΕΕ ως «τρομοκρατική» οργάνωση, το μπλοκ δεν βοηθά τα θύματα της οργάνωσης, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να τους πάρουμε στα σοβαρά».

«ΕΔΑΔ, με ποια πλευρά είστε;», ανέφερε, επικρίνοντας τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζοντας ότι καμία χώρα ή θεσμός δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία, αν αυτός στηρίζει την τρομοκρατία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό δεν αποκαλείται στήριξη για απαίτηση δικαιοσύνης και ελευθερίας, αλλά απευθείας λατρεία και αγάπη της τρομοκρατίας», κατέληξε ο Ερντογάν.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved