ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές εξελίξεις: Ο Μαδούρο ζητά πρόωρες εκλογές στη Βενεζουέλα

Δραματικές εξελίξεις: Ο Μαδούρο ζητά πρόωρες εκλογές στη Βενεζουέλα
Ή ώρα της κρίσης για τον Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε σήμερα 2 Φεβρουαρίου ότι είναι θετικά διακείμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εντός του 2019, αν και προβλέπονταν για το 2020 κι ενώ το κοινοβούλιο ελέγχεται αυτή τη στιγμή από την αντιπολίτευση.

Η Συντακτική Συνέλευση καλεί σε «πρόωρες βουλευτικές εκλογές για αυτήν τη χρονιά (…) Συμφωνώ και τάσσομαι υπέρ αυτής της απόφασης» είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η θητεία των βουλευτών, που εκλέχθηκαν στα τέλη του 2015, λήγει τον Ιανουάριου του 2021. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν στα τέλη του 2020.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίστηκε σήμερα δημοσίως, για πρώτη φορά μετά τη φερόμενη επίθεση με drones την 4η Αυγούστου, με αφορμή τη συγκέντρωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποστηρικτών του, για τα 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Φορώντας ένα κόκκινο πουκάμισο, ο Νικολάς Μαδούρο έφθασε το απόγευμα στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στο κέντρο του Καράκας, όπου πριν από έξι μήνες εξερράγησαν drones με εκρηκτικά, κοντά στο βήμα, όπου εκείνος βρισκόταν.

Έκτοτε, είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του σε κλειστούς και ασφαλείς χώρους, και ορισμένες από τις ομιλίες του προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένες από την κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η δήλωση αυτή έγινε την ίδια στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου τους δρόμους του Καράκας, στην μία περίπτωση αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδό και στην άλλη περίπτωση να γιορτάσουν την 20η επέτειο από τη «μπολιβαριανή επανάσταση» και να διατρανώσουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

Η αντιπολίτευση θέλει να στείλει «ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» για να ευχαριστήσει «όλες τις χώρες, που πολύ σύντομα, θα μας αναγνωρίσουν» δήλωσε ο 35χρονος Χουάν Γκουαΐδό, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μαδούρο, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο.

«Γκρίνγκο, έξω από την πατρίδα μου» έγραφε στο πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις