ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες - ντοκουμέντο: Στη φόρα τα «άπλυτα» του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού

Εικόνες - ντοκουμέντο: Στη φόρα τα «άπλυτα» του Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού
Associated Press

Στην απελπισία είχε οδηγήσει το προσωπικό της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου ζούσε τα τελευταία επτά χρόνια ο Τζούλιαν Ασάνζ, πριν ανακληθεί το άσυλο που του παρείχε η χώρα και συλληφθεί.

Η «αηδιαστική» όπως την χαρακτηρίζει η Daily Mail, προσωπική υγιεινή, η αλαζονεία και η παράνοια του ιδρυτή των WikiLeaks αποκαλύπτονται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει, αποτυπώνεται το πώς ο Ασάνζ πραγματοποιούσε «βρώμικες διαμαρτυρίες».

Λίγες εβδομάδες πριν τη σύλληψή του, φέρεται να είχε πετάξει πάνω στα νεύρα του λερωμένα εσώρουχα στην τουαλέτα ενώ σε άλλη περίπτωση φέρεται να... άπλωνε στους τοίχους περιττώματα. Αγνοούσε τις παρακλήσεις του προσωπικού να μην αφήνει συνεχώς ανοιχτό το μάτι της κουζίνας και να μην αφήνει μισοφαγωμένα γεύματα και βρώμικα πιάτα στην κουζίνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέτοια ήταν η απελπισία του προσωπικού, που αναγκάστηκε να διώξει από το κτήριο την κατοικίδια γάτα του καθώς δεν φρόντιζε να καθαρίζει όσα άφηνε πίσω της. Επίσης είχαν την υποψία ότι φορούσε κρυφή κάμερα στα ρούχα του για να τους κατασκοπεύει.

Πριν από λίγους μήνες, ο Τζέιμ Μάρσαν, πρέσβης του Ισημερινού στο Λονδίνου, είχε ενημερώσει με επίσημη επιστολή τους δικηγόρους του Ασάνζ ότι ο πελάτης τους είχε παραβιάσει το «πρωτόκολλο υγιεινής» επισυνάπτοντας και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Εκείνοι απάντησαν ότι ο Ασάνζ έπασχε από μία «ασθένεια του στομάχου» κι ότι η φωτογραφία τους ήταν απόδειξη ότι η πρεσβεία του Ισημερινού είχε «παραβίασε την ιδιωτικότητά του».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη την Πέμπτη (11/04) το πρωί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Εκεί είχε βρει καταφύγιο πριν από επτά χρόνια για να αποφύγει τη σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση -τις οποίες αρνείται- στη Σουηδία.

Η υπόθεση αυτή, έχει τεθεί έκτοτε στο αρχείο, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών. Ωστόσο η γυναίκα που τον κατηγορεί θέλει να ξανανοίξει η σουηδική έρευνα για την υπόθεσή της.

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη επίσης σε σχέση με αίτημα έκδοσής του από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον θεωρούν απειλή για την ασφάλειά τους και θέλουν να τον οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους και να δικαστεί.

Ο Ασάνζ, ο οποίος παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου μερικές ώρες μετά τη σύλληψή του, κρίθηκε ένοχος για φυγοδικία, αδίκημα για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους. Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Την ίδια ώρα το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του «για κυβερνοπειρατεία» θα εξεταστεί στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που θα γίνει στις 2 Μαΐου.

Το χρονικό της σύλληψής του

Την περασμένη Πέμπτη (11/04) ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία και η εικόνα να τον βγάζουν σηκωτό από την πρεσβεία του Ισημερινού καθώς η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του, έκανε το γύρο του κόσμου.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012», ανέφερε στην ανακοίνωση της Scotland Yard.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε το καθήκον εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον Πρέσβη του Εκουαδόρ, έπειτα από την άρση του καθεστώτος ασύλου», κατέληξε η βρετανική αστυνομία.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών Αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Ο Ασάνζ φοβάται μήπως κατόπιν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή για τη μετάδοση από τον ιστότοπό του 250.000 τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές Αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: 30χρονος σκότωσε σύζυγο και παιδιά - «Είμαι δικαιολογημένος στα μάτια του Θεού»

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Δείτε ΕΔΩ πώς θα κάνετε δωρεάν διακοπές

Σχετικές ειδήσεις