ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους δύο Ρώσους αποδοκίμασε τον Πούτιν

Ένας στους δύο Ρώσους αποδοκίμασε τον Πούτιν

Ο Ρώσοι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν με την ψήφο τους το κυβερνητικό σχήμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας του ένα βαρύ πλήγμα στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία, με συνέπεια τη μείωση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας.

Μέσα από την ψηφοφορία οι πολίτες έδειξαν την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία τους, σχετικά με την κυριαρχία του Πούτιν, την στιγμή που ο ίδιος προετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «αγωνίζεται» όλο το βράδυ προκειμένου να ξεπεράσει το 50% των ψήφων. Αυτό γίνεται τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Πούτιν ότι τα ποσοστά είναι φουσκωμένα από την απάτη και τη νοθεία.

Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το Μάρτιο, το σημερινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας καμπής της εξουσίας του ανθρώπου που ουσιαστικά ηγείται της Ρωσίας για σχεδόν 12 χρόνια.

Η Ενωμένη Ρωσία έχει λάβει 49,94 % των ψηφοφόρων, μετά την καταμέτρηση του 70% των εκλογικών περιφερειών για την εκλογή της Ρωσικής Δούμα για την κάτω βουλή.

Αυτό το ποσοστό συμβαδίζει με τα exit polls που εμφάνιζαν το κόμμα του Πούτιν, την Ενωμένη Ρωσία να λαμβάνει ένα ποσοστό κοντά στο 50%

«Είναι πρωτοφανείς αυτές οι εκλογές, διότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στο Πούτιν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ριζγκοφ που είναι ο ηγέτης των φιλελεύθερων της αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου θα μετατραπούν σε μια ακόμα πολιτική κρίση. Απογοήτευση, με περισσότερη νοθεία και έναν ακόμα μεγαλύτερο ψήφο διαμαρτυρίας».

rusel2

Βέλτιστο το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Πούτιν

«Πρόκειται για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα το οποίο αντανακλά την πραγματική κατάσταση στη χώρα,» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε λέγοντας πως: «με βάση αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να εγγυηθούμε την σταθερή ανάπτυξη της χώρας μας.»

Κέρδος για το κουμουνιστικό κόμμα οι εκλογές

Δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι κομμουνιστές ήταν οι κερδισμένοι των εκλογών καθώς διπλασιάζουν τα ποσοστό τους.

Ο Σεργκέι Ομούκχοφ, βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος δήλωσε:
«Η Ρωσία έχει μια νέα πολιτική πραγματικότητα, ακόμη και αν ξαναξεκινήσει από την αρχή».

Πολλοί από τους πολίτες ψήφισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για Ενωμένη Ρωσία και όχι για τη στήριξη των κομμουνιστικών ιδανικών γιατί το κόμμα θεωρείται από κάποιους Ρώσους ως η μόνη αξιόπιστη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Πάντως, οι φωνές των κόμματων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν τις παρατυπίες των εκλογών σε ορισμένες περιοχές της αχανούς χώρας πληθαίνουν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η εκλογές ήταν άδικες από την αρχή, λόγω της στήριξης αρχών για στην Ενωμένη Ρωσία με μετρητά και περισσότερη προβολή από την τηλεόραση.

rusel1

Το βάρος στον Μεντβέντεφ

Η απώλεια των 16 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές θα έχει αντίκτυπο στην διακυβέρνηση της χώρας από τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς σε περίπτωση που εκλέγει τον Μάρτιο για πρόεδρος ο Πούτιν, θα αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία και κατά συνέπεια την μειωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.