ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Πρόοδος στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 - Δεν αποκλείονται οι κυρώσεις

Ακάρ: Πρόοδος στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 - Δεν αποκλείονται οι κυρώσεις
Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400
Turkish Defence Ministry via AP

Για το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων ετοιμάζεται η Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι βλέπει βελτίωση στις συζητήσεις που γίνονται με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όμως πρόσθεσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται και για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι αν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο ο ρόλος της Άγκυρας στην κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο μιλώντας χθες Τρίτη σε δημοσιογράφους ο Ακάρ επεσήμανε ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την κατασκευή των F-35 και η Άγκυρα αναμένει το πρόγραμμα να συνεχιστεί ως έχει. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Τουρκία εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ να αγοράσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούν για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και ζητήματα κοινής παραγωγής βάσει της πιο πρόσφατης πρότασης των Αμερικανών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πτώση της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου εξαιτίας κυρίως των ανησυχιών για τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την οικονομία της Τουρκίας που βρίσκεται ήδη σε ύφεση από πέρυσι. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία διαφωνούν ΗΠΑ και Τουρκία είναι και η στρατηγική στη Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, όπου η Ουάσινγκτον στηρίζει κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες η Άκγυρα θεωρεί εχθρικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι η σύνδεση μεταξύ της αγοράς των S-400 και αυτή των F-35 είναι «ένα ακόμη εμπόδιο» στις διμερείς σχέσεις.

«Δεν υπάρχει κανένας όρος πουθενά στη συμφωνία για τα F-35 που να λέει ότι κάποια χώρα αποκλείεται από τη συνεργασία, αν αγοράσει S-400», υπογράμμισε ο Ακάρ. «Η Τουρκία έχει καταβάλει 1,2 δισεκ. δολάρια. Επίσης έχουμε παράξει τα εξαρτήματα που μας ζήτησαν εγκαίρως. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως εταίροι;», διερωτήθηκε.