ΚΟΣΜΟΣ

Σε τρεις γυναίκες το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε τρεις γυναίκες το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Σε τρεις γυναίκες απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, κατά τη διάρκεια τελετής στο Όσλο της Νορβηγίας.

Φέτος το βραβείο απέσπασαν η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, καθώς και δύο ακτιβίστριες, η Λέιμα Γκμπόοουι από τη Λιβερία και η Ταουακούλ Κάρμαν από την Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ τόνισε ότι οι φετινές νικήτριες λαμβάνουν το βραβείο «για το μη βίαιο αγώνα τους» που στόχο έχει την ασφάλεια των γυναικών, καθώς και την διεκδίκηση δικαιωμάτων για τις γυναίκες, ώστε να μετέχουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ειρήνης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Λιβερίας δήλωσε ότι είναι τιμή της να ακολουθεί το δρόμο που χάραξαν Αφρικανοί Νομπελίστες, όπως ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Κόφι Ανάν, ενώ εξέφρασε τη λύπη της για το λαό της Νορβηγίας, εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης του Άντερς Μπρέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου.

Επίσης, η ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι, τόνισε ότι το βραβείο αναγνωρίζει τον αγώνα που γίνεται σε Λιβερία και Υεμένη, αλλά και αναγνωρίζει την τιμή των αγώνων που κάνουν οι απλές γυναίκες στην Αίγυπτο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Τυνησία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και σε κάθε ταραγμένη γωνιά του κόσμου.