ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Με «λυμένο το ζωνάρι» στη Γενεύη ο Τατάρ - Επιμένει σε διχοτόμηση - Συνεχείς επαφές Δένδια

Κυπριακό: Με «λυμένο το ζωνάρι» στη Γενεύη ο Τατάρ - Επιμένει σε διχοτόμηση - Συνεχείς επαφές Δένδια
AP Images

Ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως επιμένει στη δημιουργία δυο κρατών τονίζοντας ότι «είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο». Συνεχείς επαφές Δένδια - Αναστασιάδη. Υπέρ της λύσης ομοσπονδίας τάχθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χωρίς να δείξει καμία διάθεση υπαναχώρησης και εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης έφτασε στη Γενεύη ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέμεινε πως η μοναδική λύση είναι αυτή των δυο κρατών, θέση στην οποία τον έχει κατευθύνει εμφανώς η Άγκυρα, άσχετα αν όλα τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Κύπρου είναι αντίθετα με αυτή.

Σύμφωνα με τον Τατάρ, ο κ. Γκουτέρες και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψη όσα είπε και μάλιστα σχολίασε πως «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα τις κατεύθυνε ο ίδιος».

Ο Τατάρ χαρακτήρισε ως αβαντάζ την παρουσία του Γκουτέρες στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα και σχολίασε πως ξέρει καλά το θέμα της Κύπρου, ενώ σχολίασε πως τόσο αύριο όσο και μεθαύριο θα συζητηθούν εκτενώς όλα τα ανοικτά ζητήματα εντατικά από όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πως εξήγησε πολύ καλά τις θέσεις του.

Έγινε εμφανές πως η Άγκυρα και το ψευδοκράτος έχουν πάει στη Γενεύη με διάθεση να βάλουν «μπουρλότο» στην όποια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, καθώς είναι αποφασισμένοι να απορρίψουν οποιαδήποτε συνομιλία για πιθανή συμφωνία που να βασίζεται σε ομοσπονδία. Τη χαρακτηρίζουν «χάσιμο χρόνου», ενώ την ίδια ώρα η πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας απορρίπτουν κάθετα τη λύση των δυο κρατών καθώς είναι εμφανές πως κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση της Κύπρου για πάντα…

Συνεχείς οι επαφές Δένδια

Στην Ελβετία βρίσκονται, προφανώς, και οι εκπρόσωποι Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της άτυπης Πενταμερούς του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (27.04), έτσι ώστε να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο 48ωρο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πέρα από την παρουσία του στη σημαντική αυτή σύνοδο που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάνει μια σειρά επαφών κατά την παρουσία του στη Γενεύη.

Ο κ. Δένδιας εκτός του κ. Αναστασιάδη, συναντήθηκε και με τον κ. Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της άτυπης πενταμερούς.

Νωρίτερα, είχε συζήτηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, κ. Πέντερσεν. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η σταθερή στήριξη της Ελλάδας σε όλες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για τη Συρία, αλλά και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες

Προηγήθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό.

Στις εν λόγω επαφές, τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Κυριάκος Κούρος, οι Παντελής Παντελίδης, Αδριανός Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Κόμπου και Άρης Κωνσταντινίδης. Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, στις συναντήσεις παρακάθονται, εκτός από τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ειδική του απεσταλμένη, Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και η ειδική του αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Νωρίτερα, όπως αναφέραμε, ο Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.

Υπέρ της δικοινοτικής ομοσπονδίας οι ΗΠΑ

Από πλευράς του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν