ΚΥΠΡΟΣ

ENI-TOTAL: Ανακαλύφθηκε σημαντικό κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

ENI-TOTAL: Ανακαλύφθηκε σημαντικό κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ
Το κοίτασμα Cronos-1 είναι ο τέταρτος στόχος που επιχειρεί η ΕΝΙ και ο δεύτερος στο τεμάχιο 6
ALPHA CYPRUS

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Σε μια σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 προχώρησε η κοινοπραξία ΕΝΙ TOTAL.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 εντοπίσθηκε φυσικό αέριο η ποσότητα του οποίου σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 2,5 tcf. Το κοίτασμα Cronos-1 είναι ο τέταρτος στόχος που επιχειρεί η ΕΝΙ και ο δεύτερος στο τεμάχιο 6.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν είναι της τάξης των 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες. Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου του Cronos-1 μπορεί να ξεκλειδώσει πρόσθετες δυνατότητες στην περιοχή και αποτελεί μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παράσχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας.

«Αυτή η επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση στο Cronos-1 είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών παροχής αερίου σε Ευρώπη», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Total, Kevin McLachlan.

Η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013. Η Εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8, και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η Total.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.