ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δολοφονία Εθνοφρουρού - Τελεσίγραφο στη Νομική Υπηρεσία για το πόρισμα

Κύπρος: Δολοφονία Εθνοφρουρού - Τελεσίγραφο στη Νομική Υπηρεσία για το πόρισμα
Νέα επιστολή δόθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Τελεσίγραφο στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να παραδοθεί το πόρισμα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, στην οικογένεια του αδικοχαμένου εθνοφρουρού. Ο Λουκής Λουκαΐδης, δικηγόρος των οικείων του, απέστειλε χθες νέα επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Τον καλεί, στη βάση νομολογίας, να παραδώσει αντίγραφο του πορίσματος των ποινικών ανακριτών Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, εντός του επόμενου 10ημέρου. Προειδοποιεί, μάλιστα, με λήψη νομικών μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το εν λόγω αίτημα.

Η επιστολή φέρει ως θέμα την «Παράλειψη παράδοσης του Πορίσματος στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Θανάση Νικολάου». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ανταποκρίθηκε στα επανειλημμένα αιτήματα της οικογένειας: «Σας έστειλα ήδη δύο επιστολές ζητώντας να μου παραχωρήσετε το Πόρισμα των Ανακριτών για την υπόθεση του δολοφονηθέντος Θανάση Νικολάου. Σας υπέδειξα και τη νομική υποχρέωσή σας με βάση τις αποφάσεις Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά ταύτα δεν έτυχα της επιβαλλομένης απαντήσεως». Ακολουθεί παράθεση νεότερης νομολογίας (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή του κ. Λουκαΐδη, καταλήγει ως εξής: «Εκ μέρους των συγγενών, σας ζητώ για τελευταία φορά όπως μου παραδώσετε αντίγραφο του Πορίσματος εντός των προσεχών 10 ημερών. Άλλως πως θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουμε το Πόρισμα, το οποίο έπρεπε ήδη να είχε λάβει η οικογένεια του δολοφονηθέντος».

Η πρώτη επιστολή

Η χθεσινή είναι η δεύτερη επιστολή από τον δικηγόρο της οικογένειας του Θανάση Νικολάου κατά το τελευταίο τετραήμερο. Προηγήθηκε ακόμη μία που στάλθηκε την Παρασκευή 16/9, μια ημέρα μετά την παράδοση του ογκώδους πορίσματος των ποινικών ανακριτών στον Γενικό Εισαγγελέα. Σ' αυτήν, ο κ. Λουκαΐδης εκφράζει την έκπληξή του γιατί όπως σημειώνει «δεν δόθηκε σ' εμένα ή την μητέρα του θύματος αντίγραφο του πορίσματος των ανακριτών που προέβησαν στην επανεξέταση της προηγούμενης λανθασμένης ανάκρισης (όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ)». Προσθέτει πως «η παράλειψη αυτή αντίκειται προς τη νομολογία του εν λόγω Δικαστηρίου».

Να σημειωθεί πως χθες η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα των ομογενών στην Αυστραλία, «Νέος Κόσμος».

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη (15/9) στη Νομική Υπηρεσία. Ο θάνατος του Θανάση Νικολάου στις 29/9/2005 αποδίδεται από τους ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές σε στραγγαλισμό.

Προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για τρία πρώην μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού που είχαν εμπλακεί στις έρευνες για τον θάνατο του Θανάση και έναν ιατροδικαστή. Στο πόρισμα υπάρχει αναφορά για τρία πρόσωπα που ενδεχομένως να σχετίζονται με τη δολοφονία του 26χρονου τότε εθνοφρουρού. Διευκρινίζεται πως δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τα προαναφερθέντα πρόσωπα, αλλά υπάρχουν υποψίες.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Κύπρο: Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πως δολοφονήθηκε ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου

Κύπρος - Μητέρα δολοφονημένου Εθνοφρουρού: Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη – Να αποδοθούν ευθύνες

Κύπρος: Θρίλερ με τον θάνατο στρατιώτη το 2005 - Σκηνοθέτησαν την «αυτοκτονία» του