ΚΥΠΡΟΣ

Άσμουσεν: Η Κύπρος είναι σημαντική για την Ευρωζώνη

Άσμουσεν: Η Κύπρος είναι σημαντική για την Ευρωζώνη

Τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Κύπρου δεν πρέπει να υποεκτιμώνται, καθώς μπορούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ακόμη εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Ρόιτερς.

«Άτακτες εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έγινε το 2012 για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η Κύπρος θα μπορούσε να έχει συστημική σημασία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, παρά το μέγεθός της» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα μέσω των διαύλων του τραπεζικού τομέα και να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, βλάπτοντας ιδιαίτερα την προοπτική για τις χώρες που προσπαθούν να επανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αναμένω ότι μπορεί να επιτευχθεί τελική συμφωνία για ένα πρόγραμμα στο τέλος Μαρτίου» είπε ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα πρέπει να προβλέπει πλαίσια για μία στενή εποπτεία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τη διαφάνεια της φορολογίας, καθώς και την εφαρμογή τους».

Τα σχόλια του κ. Άσμουσεν έγιναν μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης μήπως η Κύπρος δεν είναι «συστημικά σημαντική» -κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διάσωσή της- καθώς το ΑΕΠ της είναι μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι η άμεση επίπτωση μίας χρεοκοπίας θα ήταν περιορισμένη και είναι προφανές ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει χωρίς βοήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Μετά την υπόσχεση για παρεμβάσεις από την ΕΚΤ και άλλες σημαντικές αποφάσεις οι αγορές έχουν ηρεμήσεις, αλλά αυτή κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων