Οκτώ μνηστήρες για την ΔΕΦΑ στην Κύπρο

Newsbomb

Στους οκτώ έφτασαν οι μνηστήρες για τον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για την περίοδο 2015-2018, όπως αποδείχτηκε κατά τη λήξη της περιόδου υποβολής προτάσεων προς τη ΔΕΦΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», υπήρξαν κολοσσοί που συμμετείχαν στα μέχρι τώρα στάδια (όπως οι γαλλικές GDF-Suez και EDF), που δεν υπέβαλαν τελικά προτάσεις. Αντίθετα, συνεχίζουν να διεκδικούν το συμβόλαιο της διάθεσης στην Κύπρο των 0,8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Παράλληλα, τις προτάσεις τους κατέθεσαν η ολλανδική Vitol (που κατασκευάζει και το τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό), όπως και η ITERA, πολυεθνική ρωσικών συμφερόντων, με έδρα την Κύπρο. Η ρωσική εταιρεία συνεργάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», με κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία των κατασκευών. Επίσης, πρόταση υπέβαλε και ο ισπανικός κολοσσός Gas Natural Fenosa.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι υπήρξαν και προσφορές που δεν υποβλήθηκαν διά χειρός, αλλά ηλεκτρονικά προς τη ΔΕΦΑ, κάτι που προβλεπόταν από τη διαδικασία.

Η «πράξη» για την παροχή πιθανότατα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το 2018 για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να είναι της τάξης των €2- €4 δισ.

Η εξέταση των προτάσεων ξεκίνησε αμέσως, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», με τις ΔΕΦΑ, ΑΗΚ και ξένους συμβούλους να αποτελούν τρεις διαφορετικές ομάδες αξιολόγησης.

Μάλιστα, ένα κρίσιμο στάδιο της αξιολόγησης -το αν η τεχνική πρόταση πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις- πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή. Την Παρασκευή έχει συγκληθεί συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, ώστε να αποφασιστεί μάλιστα ο τελικός «μικρός κατάλογος» των εταιρειών, με τις οποίες θα ξεκινήσουν άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις.

Κύριο κριτήριο επιλογής θα είναι η τελική τιμή του υγροποιημένου -κατά πάσα πιθανότητα- φυσικού αερίου που προσφέρεται, αφού στην αξιολόγηση η τιμή αποτελεί το 90% της συνολικής βαθμολογίας.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved