ΚΥΠΡΟΣ

Αιχμές Σαρρή κατά Χριστόφια για τον χρόνο που χάθηκε

Αιχμές Σαρρή κατά Χριστόφια για τον χρόνο που χάθηκε

Από τις 12 Ιουνίου του 2012 (η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης εκδόθηκε στις 25 Ιουνίου) έως τις 13 Μαρτίου 2013 η Κύπρος έδινε σκληρή μάχη με την τρόικα, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ο τέως υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Χριστόφια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος και το πρόβλημα γινόταν μεγαλύτερο».

Σημειώνεται, ότι ο κ. Σαρρής από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 υπηρέτησε ως πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Λαϊκής Τράπεζας. Τον Μάρτιο διορίστηκε υπουργός Οικονομικών από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και παραιτήθηκε στις 2 Απριλίου του 2013. Υπουργός Οικονομικών είχε διατελέσει και την τριετία 2005-2008 επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι αν γινόταν αποδεκτή από τη Βουλή η πρώτη απόφαση του Eurogroup, δεν θα ακολουθούσε η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και το βάρος θα διαμοιραζόταν σε ευρύ φάσμα. Ερωτηθείς για το «κούρεμα» των καταθέσεων, είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι ανόητη ιδέα και άσκησε αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο του συμβουλίου άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους επικίνδυνους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν το γεγονός ότι άφησε τις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο να προσεγγίσουν στις εκλογές της Γερμανίας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή η στάση του Βερολίνου». Επίσης, αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών του είχε ξεκαθαρίσει πως πολιτικά σωστό ήταν να εμπλακούν στο «κούρεμα« και οι μεγαλοκαταθέτες.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στη συνάντηση-δείπνο που είχαν με τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη και τον ίδιο, πριν από τη δεύτερη συνεδρίαση του Eurogroup, είχαν ζητήσει το κλείσιμο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, και χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να λειτουργεί.

Για την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ζήτησε «κούρεμα» των καταθέσεων και για ποσά κάτων των 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκαν τη θέση αυτή και έθεσαν θέμα αποχώρησής τους από το συμβούλιο. «Μας απείλησαν ότι αν αποχωρούσαμε, θα έδιναν οδηγίες να μην ανοίξουν οι τράπεζες» σημείωσε. Επίσης, ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μέγα λάθος» την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί, κατά την έκφρασή του, στο ρωσικό δάνειο.

Εξήγησε ότι η Κύπρος είχε μεγάλες ευκαιρίες να προβεί σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές πριν από τον αποκλεισμό της, πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι καθυστέρησε δραματικά να υποβάλει αίτηση στο μηχανισμό στήριξης καταθέτοντας ένα σχέδιο δράσης νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών.

«Αντί αυτού, η κυπριακή κυβέρνηση αποτάθηκε στη Μόσχα και κατάφερε να συνάψει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι σπατάλες στον δημόσιο τομέα να συνεχιστούν» υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σαρρής άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση Χριστόφια και σε ό,τι αφορά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων, επειδή η Κύπρος δεν ζήτησε από τους εταίρους της ειδικό χειρισμό.

«Φαίνεται ότι αγνοήσαμε τον παράγοντα πως το 50% των εργασιών των κυπριακών τραπεζών διεξάγονταν στην Ελλάδα» τόνισε. Σημείωσε ότι σε εκείνη τη συγκυρία η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να αποταθεί στις Βρυξέλλες και να καταθέσει ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα πάνω σε τριετή βάση, δεσμευόμενη ότι μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο το έλλειμμα θα έπεφτε στο 0%.

«Εάν είχαμε προβλέψει έναν τέτοιο χειρισμό, είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα τύγχανε και της συμπάθειας και της στήριξης των εταίρων μας» είπε χαρακτηστικά. Ο τέως υπουργός Οικονομικών εξέφρασε έντονα την άποψη πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων εξέθεσε σε μεγάλους κινδύνους την Κύπρο, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.

Αναφερόμενος στον διορισμό του στη Λαϊκή Τράπεζα, ανέφερε ότι προσεγγίστηκε από τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα (ΚΤ), Αθανάσιο Ορφανίδη, αλλά και από μεγαλομετόχους και μέλη του ΔΣ της τράπεζας, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία του ΔΣ σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Υποστήριξε, δε, πως ο λόγος που τον οδήγησε σε παραίτηση είναι ότι δεν άρεσαν στην κυβέρνηση Χριστόφια οι δημόσιες τοποθετήσεις του, όπως του είχε εξηγήσει ο νυν διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο κ. Σαρρής ισχυρίστηκε ότι ο κ. Δημητριάδης διαφώνησε με τους χειρισμούς του και τις επαφές που έκανε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για θυγατροποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και για την προσέγγισή του σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίων της τράπεζας.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, Γ. Πική, εάν κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Λαϊκή Τράπεζα τέθηκε αίτημα για παροχή δανείου στο αθλητικό σωματείο της Ομόνοιας (σ.σ. πρόσκειται στο ΑΚΕΛ), ο τέως υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Η πολιτική της τράπεζας ήταν να μην παραχωρεί δάνεια σε αθλητικά σωματεία ή κόμματα. Ζητήσαμε από την Ομόνοια να εξεύρει κάποιο μέλος της αξιόχρεο για να δοθεί το δάνειο, αλλά τελικά δεν βρέθηκε».