ΚΥΠΡΟΣ

Η Βουλή θα καλέσει τον Χριστόφια για Ταμείο Αλληλεγγύης

Η Βουλή θα καλέσει τον Χριστόφια για Ταμείο Αλληλεγγύης

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής προτίθεται να καλέσει τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για κατάθεση.

Βουλευτές της Επιτροπής θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του κ. Χριστόφια στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα του καταλογίζονται. Ότι δηλαδή, η ύπαρξη αυτού του «μυστικού», όπως χαρακτηρίστηκε, Ταμείου που διέθετε ποσό πέραν των 500.000 ευρώ που προήλθε από εισφορές ιδιωτών, εχρησιμοποιείτο από τον κ. Χριστόφια και τους στενούς του συνεργάτες, για να ενισχύουν οικονομικά φίλα προσκείμενους στο ΑΚΕΛ συλλόγους, οργανώσεις και οπαδούς.

Οι καταγγελίες φέρουν τον κ. Χριστόφια, να μοίρασε δεκάδες επιταγές από το συγκεκριμένο Ταμείο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το Ταμείο Αλληλεγγύης του κ. Χριστόφια ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου, απέστειλε χθες επιστολή στον νυν υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ζητώντας του να καταθέσει στη Βουλή, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στοιχεία, έγγραφα και πρακτικά που αφορούν τη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση του Ταμείου :

1. Κατάλογο φυσικών και νομικών προσώπων, οργανώσεων, σωματείων, κομμάτων ή και νεολαιών κομμάτων που έλαβαν χορηγία από το εν λόγω Ταμείο.

2. Τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και λογαριασμούς του Ταμείου από το 2008 μέχρι σήμερα.

3. Τα πρακτικά των αποφάσεων που λήφθηκαν για την εκταμίευση των ποσών από το εν λόγω Ταμείο.

4. Τη διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου. Με την κατάθεση των παραπάνω στοιχείων, θα οριστεί και η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για να εξετάσει το επίμαχο θέμα.

Επιστολή στο προεδρικό απέστειλε και ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας προβαίνοντας σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τις εισφορές στις οποίες έκανε ο Όμιλός του στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σιακόλας, οικονομική συνεισφορά για εθνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς δεν έκανε µόνο στον κ. Χριστόφια, αλλά σε όλους ανεξαίρετα τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέτοιες περιπτώσεις οικονομικής βοήθειας ήταν σύμφωνα με τον κ. Σιακόλα και οι ακόλουθες: Διαφώτιση στο εξωτερικό για το Κυπριακό, η αγορά ακταιωρών, παραχώρηση υποτροφιών, βοήθεια στους εγκλωβισμένους, αγορά ηλεκτρογεννήτριας για τη Μονή Αποστόλου Ανδρέα, βοήθεια σε άτομα για ιατρικούς και πολλούς άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ