ΚΥΠΡΟΣ

Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Κύπρο

Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Κύπρο

Βελτίωση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Κύπρο, καταγράφουν τα στοιχεία της έρευνας για την ευρωπαϊκή οικονομία που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν.

Βελτίωση σημειώθηκε επίσης στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Οπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, κυμάνθηκε στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο στις 96,9 μονάδες από 95,3 μονάδες τον Αύγουστο. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 100,6 μονάδες από 98,2 μονάδες.

Στην Κύπρο, ο Δείκτης από τις 80,5 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο αυξήθηκε στις 82,6 μονάδες και στην Ελλάδα από τις 89,2 μονάδες ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 93,1 μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Κύπρο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα επίπεδα πριν από την απόφαση του Eurogroup για το πρόγραμμα διάσωσης, τον περασμένο Μάρτιο. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε κάνει «βουτιά» από τις 82 μονάδες στις 64,4 μονάδες.

Αναφορικά με τους επιμέρους δείκτες, στην Κύπρο καταγράφηκε βελτίωση στις υπηρεσίες, τη βιομηχανία και τις κατασκευές, ενώ επιδεινώθηκαν ελαφρώς οι δείκτες εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του λιανικού εμπορίου.

Ο δείκτης υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2,2 μονάδες, ο δείκτης της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 3,8 μονάδες και των κατασκευών κατά 11,7 μονάδες. Υποχώρησε 0,1 μονάδες ο δείκτης τους λιανικού εμπορίου και 1 μονάδα ο δείκτη καταναλωτών.