ΚΥΠΡΟΣ

Απαραίτητη η κάθαρση στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο

Απαραίτητη η κάθαρση στο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο

Ξεκάθαρο μήνυμα να επέλθει κάθαρση σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο, στέλνει στην τελική της έκθεση η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα.

Κάνοντας αναφορά σε σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιρλανδία πριν μερικούς μήνες και το οποίο ταρακούνησε ε νέου το τραπεζικό σύστημα, τα μέλη της Επιτροπής που παρουσίασαν την έκθεσή τους και επίσημα την Τετάρτη, καλούν τις Αρχές να διεξάγουν έρευνες διάφανες και σε νομικά ορθές βάσεις. Καλεί τις Αρχές να επικεντρωθούν στο κατά πόσο παραβιάστηκαν νόμοι και κανονισμοί και όπου εντοπίζεται ευθύνη να υπάρχουν διώξεις. Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνει τις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν προς αυτήν την πτυχή τονίζοντας όμως πως πρέπει να ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία.

«Μέχρι να γίνουν τα πιο πάνω, οι πολίτες θα ανησυχούν ότι οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν αντί να ασχοληθούν με την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να απογοητεύσει τους δανειστές της ή τους πολίτες τη περαιτέρω».

Η Επιτροπή προβλέπει πως θα προκύψουν ακόμα περισσότερες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις τράπεζες από αυτές που έχουν ήδη καταχωρηθεί και εισηγείται πως θα πρέπει να αφεθούν να προχωρήσουν όπως πρέπει, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Ειδική αναφορά κάνει η Επιτροπή στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος και καλεί τις Αρχές να κινηθούν άμεσα ώστε η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της.

πηγη ΣΙΓΜΑ