ΚΥΠΡΟΣ

Ψήφισμα της Αδούλωτης Κερύνειας

Ψήφισμα της Αδούλωτης Κερύνειας

Ψήφισμα στην Κυβέρνηση και τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απευθύνει το Σωματείο “Αδούλωτη Κερύνεια”, καλώντας τους να ξεκαθαρίσουν στον ΓΓ του ΟΗΕ πως πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού.

Ζητά επίσης ακύρωση των οικονομικών αποκοπών που υπέστησαν οι πρόσφυγες, λόγω του μνημονίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προσφυγικού σωματείου, το ψήφισμα αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων στην Κύπρο και δεν νομιμοποιείται η δημιουργία οποιασδήποτε υπόστασης τουρκικού ή τ/κ κρατιδίου στα κατεχόμενα.

Προστίθεται ότι οι πρόσφυγες διεκδικούν την αποκατάσταση των βασικών τους ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ απαιτούν την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών. Επιβάλλεται, συνεχίζει το ψήφισμα, να τερματιστεί κάθε ιδέα ή συζήτηση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και για περιορισμό επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων ή στέρησης της ιδιοκτησίας των προσφύγων.

Με το ψήφισμα ζητείται επίσης «ακύρωση των οικονομικών αποκοπών που υπέστησαν οι πρόσφυγες είτε απευθείας επί των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους , είτε με φορολογίες που επεβλήθησαν εξαιτίας του Τροϊκανού μνημονίου και αποκατάσταση της προσφυγικής πολιτικής όπως ίσχυε πριν από το Τροϊκανό Μνημόνιο». Καλεί εξάλλου την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πως οι καλές του Υπηρεσίες δεν υπακούουν ότι θα ενεργεί σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Αναφέρει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από το ΓΓ του ΟΗΕ να ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και τους εποίκους από την Κύπρο, όπως προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.

Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, καλείται ο Γενικός Γραμματέας να κινήσει τις διαδικασίες που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ ώστε ο ΟΗΕ να επιβάλει στην Τουρκία το σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη, καταλήγει το ψήφισμα.

πηγη ikypros