ΚΥΠΡΟΣ

Υπ.Ενέργειας: Τερματισμός διαπραγματεύσεων με ENI-KOGAS

Υπ.Ενέργειας: Τερματισμός διαπραγματεύσεων με ENI-KOGAS

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αποδίδει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ENI-KOGAS σε καθαρά εμπορικούς λόγους.

Είπε επίσης ότι γίνονται σκέψεις για την χρονική στιγμή που θα προκηρυχτεί τρίτος γύρος αδειοδότησης, ενώ για το οικόπεδο 12 είπε ότι χρειάζεται και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, με την Κυβέρνηση να προγραμματίζει επαφές με την Noble τις επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης, η κυπριακή πλευρά είχε δώσει πριν μερικούς μήνες την ευκαιρία στην κοινοπραξία ENI-KOGAS να επεκτείνει την περίοδο για την οποία ίσχυε η προσφορά της για τα δύο τεμάχια, ενώ την κάλεσε σε διαπραγματεύσεις για βελτίωση των οικονομικών όρων της πρότασή αυτής.

Διευκρίνισε ότι τα δυτικά τεμάχια της ΑΟΖ έχουν μια ιδιαιτερότητα, καθώς δεν υπάρχουν στην περιοχή πυκνά σεισμογραφικά δεδομένα, λόγω και των παρενοχλήσεων της Τουρκίας στο παρελθόν. «Δεν έχουμε δυνατά στοιχεία που να καταδεικνύουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα την ύπαρξη κοιτασμάτων» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες αναλαμβάνουν στα τεμάχια αυτά μεγάλο ρίσκο.

Συμπλήρωσε ότι αυτό το γεγονός αντικατοπτριζόταν και στην πρόταση της κοινοπραξίας, κάτι που όπως ανέφερε, για την κυπριακή πλευρά δεν ήταν αρκετό. Ως προς την προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδότησης, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι πρέπει να συλλεχτούν όσο περισσότερα σεισμογραφικά στοιχεία για τα μη αδειοδοτημένα τεμάχια και να βρεθεί η «πιο σωστή χρονική στιγμή» για την προκήρυξη.

Πηγη ΣΙΓΜΑ