ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριανού:«Η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει προοπτικές στην Κύπρο»

Κυπριανού:«Η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει προοπτικές στην Κύπρο»

Με την ελληνική ηγεσία είχε επαφές ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ολοκληρώντας τις συναντήσεις του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συναντήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, συμπληρώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ελληνική πολιτική ηγεσία για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη θέση του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «η σωστή επίλυσή του θα δώσει προοπτική και μέλλον στην Κύπρο» και σημείωσε ότι υπό αυτή τη σκοπιά - και επειδή δεν υπήρξε κάποια άλλη πρόταση- το ΑΚΕΛ στήριξε την πρωτοβουλία για το κοινό ανακοινωθέν και παρά τη διαφωνία του με επιμέρους χειρισμούς, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχουν ζητήματα στα οποία το κοινό ανακοινωθέν υπολείπεται της συμφωνίας Χριστόφια- Ταλάτ.

Αναφερόμενος σε παράγοντες που θα παίξουν ρόλο σε μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς, επιδιώκουν μια λύση που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή (και ειδικότερα τον σχεδιασμό τους για τα κοιτάσματα πετρελαίου).

Η Τουρκία, όπως είπε, ασκεί επιρροή στον Ντ. Έρογλου και του άσκησε πίεση για να αποδεχτεί το κοινό ανακοινωθέν. Επίσης, σημείωσε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο θα πρέπει να κινηθούν εποικοδομητικά σε σχέση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο γγ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των ζητημάτων που αφορούν τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι την ευθύνη για την απόρριψη μιας κακής συμφωνίας πρέπει να την έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά με το μνημόνιο και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο γγ του ΑΚΕΛ ήταν κατηγορηματικός: «Οι εταίροι μας, μας χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα σχετικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης» είπε, σημειώνοντας ότι ήθελαν να δοκιμάσουν διάφορες πρακτικές σε μια μικρή χώρα, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι δεν υπάρχει ρευστότητα και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, με συνέπεια η κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τα ελληνικά κόμματα και τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο. Ευχήθηκε η Ελλάδα να ξεπεράσει το συντομότερο δυνατό τις σημερινές δυσκολίες, σημειώνοντας ότι άξιζε καλύτερης μεταχείρισης από τους εταίρους της.

Διαβάστε επίσης

Μπαρόζο: Θα βρεθεί μια συνολική διευθέτηση για το Κυπριακό