ΚΥΠΡΟΣ

Νομοθεσία για επίσπευση πλειστηριασμών ακινήτων στη Κύπρο

Νομοθεσία για επίσπευση πλειστηριασμών ακινήτων στη Κύπρο

Στο Κτηματολόγιο της Κύπρου βρίσκονται πέραν των 3,6 χιλιάδων αιτήσεων για εκποίηση περιουσιών.

Η πλειοψηφία αυτών, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Βάσο Πετρίδη, είναι παλαιές, ενώ υπάρχει και αριθμός αιτήσεων οι οποίες κατατέθηκαν τα τελευταία δύο έτη. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως δεν υπάρχει μαζική κατάθεση αιτήσεων για εκποιήσεις ακινήτων, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι υποθέσεις αφορούν τη συνήθη διεργασία. Δηλαδή, εξετάζονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία προνοεί χρονοβόρες διαδικασίες.

Αναφορικά με την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας στη βάση των απαιτήσεων της Τρόικας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου τόνισε πως θα εισαχθεί μια νομοθεσία στη βάση της μνημονιακής υποχρέωσης, η οποία θα προνοεί ότι τη διαδικασία πώλησης θα αναλαμβάνει το ίδιο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Εξήγησε, ωστόσο, πως στο θέμα της εκτίμησης της αξίας του ακινήτου που είναι προς εκποίηση υπάρχει μια καινοτομία. «Η εκτίμηση θα γίνεται από δυο ιδιώτες εκτιμητές του ιδιωτικού τομέα και αν η διαφορά υπερβαίνει ένα ποσοστό, τότε θα επεμβαίνει το Κτηματολόγιο για να καθορίζει την τιμή», συνέχισε.

Με τη νέα νομοθεσία, όπως ανέφερε, θα υπάρχει επίσπευση της διαδικασίας εκποίησης και πλειστηριασμού.

Η νομοθεσία που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, κατέληξε, βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας.

Διαβάστε επίσης

Τρόικα στην Κύπρο: Εκτιμήσεις για κίνηση αγοράς ακινήτων το 2014