Τρόικα στην Κύπρο: Εκτιμήσεις για κίνηση αγοράς ακινήτων το 2014

Τρόικα στην Κύπρο: Εκτιμήσεις για κίνηση αγοράς ακινήτων το 2014

Η Τρόικα εκτιμά πως θα αρχίσει να κινείται η αγορά ακινήτων μέσα στο 2014, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Παντελής Λεπτός.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου συναντήθηκε, στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με τεχνοκράτες της Τρόικα, στους οποίους παρέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αγοράς των ακινήτων και τα προβλήματα που παρατηρούνται.

«Εκείνο που συμφωνεί και η Τρόικα είναι ότι εάν θέλουμε επανεκκίνηση της οικονομίας η στήριξη του κλάδου των ακινήτων είναι μονόδρομος. Βλέπουν ότι μέσα στο 2014 θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τον κλάδο των ακινήτων», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λεπτός.

Ερωτηθείς για το πού βασίζεται η αισιοδοξία για τον κλάδο των ακινήτων, ο κ. Λεπτός είπε ότι υπάρχουν οι νέες επενδύσεις από το εξωτερικό ύψους €0,5 δις τον τελευταίο χρόνο. «Αυτές είναι φρέσκες επενδύσεις είναι λεφτά τα οποία χρειαζόταν η οικονομία και η Τρόικα το αναγνωρίζει αυτό ότι τη πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών, οι επενδύσεις αυτές έγιναν, Άρα είναι θετικά πράγματα και άλλα που μπορεί να κάνουμε»,συμπλήρωσε.

Για τις εκτιμήσεις για μείωση των τιμών των ακινήτων, ο κ. Λεπτός είπε πως «είναι φανερό πως η Pimco έχει πέσει έξω και σε αυτό συμφωνεί και η Τρόικα ότι δεν θα δούμε αυτές τις προβλέψεις να επαληθεύονται στην Κύπρο»

«Η Τρόικα πιστεύει ότι θα υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς το 2014»,πρόσθεσε.

Ο κ. Λεπτός αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του Συνδέσμου, όπως την κατάργηση μεταβιβαστικών, μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών σε περίπτωση επανεπένδυσης, μείωση της γραφειοκρατίας, γρηγορότερη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

Για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Λεπτός είπε πως εφόσον η κατάσταση στην Κύπρο είναι έκτακτη δεν πρέπει να αναμένει κανείς από τον κόσμο να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις του, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα στην κυπριακή οικονομία.

Τοφαρίδης: Διαψεύδονται οι εκτιμήσεις της Pimco

Από την πλευρά, ο Πρόεδρος της FIABCI, Λάκης Τοφαρίδης είπε ότι οι εκτιμήσεις της Pimco για την πτώση των τιμών διαψεύδονται.

Σημείωσε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο αν ληφθεί υπόψη το τι στοιχίζει να ανεγερθεί ένα νέο σπίτι της ίδιας ποιότητας με ένα αντίστοιχο που πωλείται, όπως διαβάζουμε στο Ikypros.

Σημείωσε δε πως εκτιμήσεις για τις μειώσεις των τιμών των ακινήτων γινόντουσαν στη βάση μιας ενδεχόμενης μαζικής εκποίησης ακινήτων. «Εγώ δεν αναμένω ότι θα γίνει μαζική διάθεση ακινήτων αύριο. Δεν το αναμένω διότι αυτό το πράγμα θα προκαλέσει καταστροφή στον ίδιο τον τραπεζικό τομέα και σε συνέχεια της οικονομίας της χώρας», είπε.

Όπως είπε, οι πωλήσεις ακινήτων στο εσωτερικό μειώθηκαν πέραν του 60%, ενώ οι πωλήσεις σε ξένους ξεπέρασαν το €0,5 δις.