Ευρωεκλογές 2014: Οι 6 ευρωβουλευτές της Κύπρου

Newsbomb

Στην Κύπρο οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα απαξίωσης στο πολιτικό σύστημα, διά της πρωτοφανούς αποχής τους, από την εκλογική διαδικασία, που ανήλθε στο 56%.

Ελένη Θεοχάρους και Χρήστος Στυλιανίδης από το ΔΗΣΥ, Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης από το ΑΚΕΛ, Κώστας Μαυρίδης από το ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης από την ΕΔΕΚ είναι οι έξι νέοι ευρωβουλευτές, που ανέδειξε η εκλογική διαδικασία.

Η Ελένη Θεοχάρους είναι πλέον η μόνο γυναίκα ευρωβουλευτής της Κύπρου.

Η ανακήρυξη των ευρωβουλευτών έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

Με καταμετρημένο το 100%, τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:

ΔΗΣΥ 37,75%

ΑΚΕΛ 26,98%

ΔΗΚΟ 10,83%

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΔΕΚ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 7,68%

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6,78%

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ 3,83%

Ε.ΛΑ.Μ 2,69%

Name

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΔΗΣΥ

Ζένιος Σταύρος 18.041

Θεοχάρου Ελένη 57.948

Στυλιανίδης Χρήστος 34.482

Συλλούρης Δημήτρης 14.733

Χόπλαρου Ρένα 6.406

Χριστοφόρου Λευτέρης 32.975

ΑΚΕΛ

Ευαγόρου Σταύρος 15.761

Πολυκάρπου Βέρα 8.993

Πολυκάρπου Χάρης 10.356

Σταυρινίδης Παναγιώτης 9.098

Συλικιώτης Νεοκλής 18.930

Χατζηγεωργίου Τάκης 40.452

ΔΗΚΟ

Αριστείδου Κωνσταντίνος 2.238

Γεωργίου Γεώργιος 1.557

Ελευθερίου Ανδρούλλα 1.873

Μαυρίδης Κώστας 16.723

Παναγιώτου Γιάννης 2.630

Παπαδοπούλου Αντιγόνη 13.291

ΕΔΕΚ-Οικολόγοι

Γιαλλουρίδης Σταύρος 2.142

Παπαδάκης Δημήτρης 8.342

Περδίκης Γεώργιος 4.650

Ρουσής Μάκης 3.220

Σοφοκλέους Σοφοκλής 6.486

Χρυσοστόμου Ελένη 1.352

Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΔΗΣΥ

Η κάλπη ανέδειξε πρώτο κόμμα, με μεγάλη διαφορά το ΔΗΣΥ, που καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Καταγράφεται, επίσης, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία των κυπριακών εκλογών ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό (11%).

Στην Πινδάρου εκλαμβάνουν το αποτέλεσμα ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Με σχετική άνεση κέρδισε το στοίχημα διατήρησης της δεύτερης έδρας το ΑΚΕΛ, το οποίο κατάφερε ν’ αντέξει στις πιέσεις και τους κραδασμούς της αποστασιοποίησης μεγάλης μερίδας των παραδοσιακών ψηφοφόρων του.

Το ΔΗΚΟ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στον κεντρώο χώρο εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή, ωστόσο, υπέστη οριακή μείωση στη δύναμή του.

Η ηγεσία του κόμματος, διά του Προέδρου του, εκφράζει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, καθώς κατέγραψε τις μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα.

Ωστόσο, ηγετικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος, Μάρκος Κυπριανού και ο βουλευτής, Άγγελος Βότσης, εξέφρασαν απογοήτευση και προβληματισμό για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι είναι το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό, που κατέγραψε το ΔΗΚΟ στην εκλογική ιστορία, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τον πολιτικό ρυθμιστικό του ρόλο, αλλά και τον ηγεμονικό του ρόλο στον χώρο του Κέντρου.

Στελέχη της λεγόμενης εσωτερικής αντιπολίτευσης εγείρουν ήδη θέμα ηγεσίας και προτίθενται να το αναδείξουν στα συλλογικά όργανα.

Η ανάδειξη ενός ευρωβουλευτή ήταν το κέρδος για τη συνεργασία ΕΔΕΚ- Οικολόγων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που προσδοκούσαν τα δύο Κινήματα.

Η Συμμαχία Πολιτών δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον πρώτιστο στόχο της για εκλογή ευρωβουλευτή εξασφάλισε, ωστόσο, ποσοστό που την εδραιώνει στην πολιτική σκηνή και της διασφαλίζει τη συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το νεοσυσταθέν «Μήνυμα Ελπίδας» δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και περιορίστηκε σε χαμηλά ποσοστά.

Θρίλερ και ανατροπές έκρυβαν οι κάλπες

Εναλλαγές σημειώνονταν στο ΔΗΣΥ και για μεγάλο μέρος της καταμέτρησης φαβορί για τη δεύτερη θέση ήταν ο Λευτέρης Χριστοφόρου. Τελικά επικράτησε ο Χρήστος Στυλιανίδης με 1.500 ψήφους διαφορά.

Ντέρμπι υπήρχε και στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Κώστας Μαυρίδης έδιναν για αρκετό χρονικό μάχη με τον Κώστα Μαυρίδη να εκλέγεται τελικά με μεγάλη διαφορά πέραν των τριών χιλιάδων ψήφων.

Πρωτοβουλία διερευνητικού χαρακτήρα απο το Κ.Σ ΕΔΕΚ

Αναφορικά με το συνδυασμό ΕΔΕΚ-Οικολόγων, τόσο τα αποτελέσματα εκτιμήσεων, όσο και τα ανεπίσημα αποτελέσματα σε μεγάλο μέρος της ροής έδειχναν να εκλέγεται ο Μάκης Ρουσής, ενώ στα γραφεία της ΕΔΕΚ επέμεναν ότι, βάσει των δικών τους δεδομένων, η πρωτιά πήγαινε στον Δημήτρη Παπαδάκη.

Τελικά επαληθεύτηκαν οι ενδείξεις που είχε η ΕΔΕΚ, αν και για αρκετή ώρα επικρατούσε μεγάλη σύγχυση για το θέμα. Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, προανήγγειλε πρωτοβουλία διερευνητικού χαρακτήρα, η οποία θα απευθύνεται στο χώρο του κέντρου.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Αποτελέσματα εκλογών Κύπρος: Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved