Οι 3 προτάσεις προστασίας της Κυπριακής ΑΟΖ (βίντεο)

Newsbomb

H Κυπριακή Δημοκρατία κινείται σε τρία επίπεδα προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες της Κύπρου.

Τα τρία επίπεδα:

Σε επαφή με γειτονικό κράτος (σύμφωνα με πληροφορίες μας το Ισραήλ) για αναβάθμιση των συστημάτων ραντάρ έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να συντηρηθούν για να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα

Σε επαφή με τρίτη χώρα με την οποία συζητούμε πως θα μπορούσε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι είμαστε στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε επίσης ότι οι εργασίες εντός της κυπριακής ΑΟΖ προχωρούν κανονικά και δεν έχουν προκληθεί οι όποιες καθυστερήσεις λόγω του ζητήματος της ασφάλειας.

«Το γεγονός ότι μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου εργάζονται εταιρείες οι οποίες προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία, ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε και την κινέζικη κρατική εταιρεία είναι ένας παράγοντας ο οποίος και από μόνος του προσφέρει κάποιου είδους ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολο για κάποιο να ενοχλήσει ένα γαλλικό κολοσσό που δραστηριοποιείται σε μια περιοχή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε παράπονα από τις εταιρείες για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι ακόμα και αν η Κύπρος αγοράσει 2-3 πυραυλάκατους δεν μπορεί να προστατέψει την ΑΟΖ. «Άρα κινούμενοι σε διάφορα επίπεδα προσπαθούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα ασφάλειας των δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ μας. Το σημαντικό είναι ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και ενδεχομένως κάποιοι να ήθελαν να δημιουργούνται προβλήματα εντός της ΑΟΖ μας για να αποθαρρύνονται κάποιοι να ασχοληθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με τους Κινέζους

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ του SigmaLive, που θέλει την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κίνας να ενδιαφέρεται για την κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι ενδεχομένως να προκύψουν ανακοινώσεις πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

«Οι διαπραγματεύσεις της Noble με τον κινέζικο κολοσσό είναι σε προχωρημένο στάδιο. Το ενδιαφέρον της Κίνας προέκυψε μετά από επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κινέζο ΥΠΕΞ τον Σεπτέμβριο του 2013 και ακολούθως τον Οκτώβριο ο Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε την Κίνα. Αν έχουμε θετική κατάληξη θα είναι σημαντική εξέλιξη γιατί είναι και κρατική εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε επίσης

Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved