ΚΥΠΡΟΣ

Αναγκαίος ο οδικός χάρτης λέει ο Οζερσάι

Αναγκαίος ο οδικός χάρτης λέει ο Οζερσάι

«Αν πίστευα ότι η παρούσα διαδικασία δεν θα επιφέρει αποτέλεσμα θα παραιτούμουν» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι.

Ωστόσο ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει πολλές ελπίδες από την όλη διαδικασία, για να προσθέσει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει στους επόμενους μήνες.

Σε σχέση με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η τ/κ πλευρά, ο κ. Οζερσάι είπε ότι αφορά το ποια θέματα θα συζητηθούν, το πότε θα ξεκινήσει το πάρε – δώσε, το πότε θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το πότε θα εισέλθουν στη διαδικασία οι εγγυήτριες δυνάμεις, πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες χιαστές συναντήσεις, το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και το πώς θα συζητηθούν τα ζητήματα επί των οποίων δεν υπάρχει συμφωνία.

Λέγοντας ότι ο οδικός χάρτης είναι αναγκαίος, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε πως αυτός θα οδηγήσει τη διαδικασία σε δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει οδικός χάρτης που θα είναι συμφωνημένος από τις δύο πλευρές.

Επίσης, ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών συζητήθηκαν 20 διαφορετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αφού σημείωσε ότι η συνολική λύση του Κυπριακού είναι σημαντικότερη από τα ΜΟΕ, ο Οζερσάι υποστήριξε πως η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εφικτή εφόσον το επιθυμεί η ε/κ πλευρά, κατά τη έκφρασή του.

Κατά τον κ. Οζερσάι, οι συνομιλίες δεν προχωρούν στο σημείο που θα επθυμούσε η τ/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι δεν έχουν φτάσει σε απελπιστικό στάδιο.

Είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο ρόλο του ΟΗΕ και ότι ο ΓΓ του Οργανισμού ενδεχομένως να διορίσει ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό.

Τέλος, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το Κυπριακό έχει μειωθεί, ο κ. Οζερσάι αυτό δεν θα αυξηθεί αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Διαβήματα Κύπρου για έγγραφο της Τουρκίας σχετικό με το Κυπριακό