ΚΥΠΡΟΣ

Ξεκινάει επαφές ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ξεκινάει επαφές ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Τις πρώτες του επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχει σήμερα ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο κ. Έιντε θα έχει διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Μετά τις επαφές του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την επομένη θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους του Οργανισμού για να εξεταστεί η σημερινή κατάσταση και να μελετηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αναφορές του νέου προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ θα κινηθεί με «προσεκτικά βήματα» και θα επιχειρήσει, σε πρώτη φάση, να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και να «κρατηθεί ζωντανή» η διαπραγματευτική διαδικασία.

Κατά τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους Αναστασιάδη, Έρογλου, Βενιζέλο και Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να απευθύνει νέα έκκληση για πρόοδο και για την ανάγκη ανάληψης «συγκεκριμένων βημάτων» στο Κυπριακό.