«Συναγερμός» στην Κύπρο: Η Τουρκία πραγματοποιεί την απειλή της με 3 πλοία

Newsbomb

Πήρε σάρκα και οστά η απειλή των Τούρκων – Από τις 06:30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από άλλα δύο υποστηρικτικά πλοία εισήλθε στη βόρεια περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ανεξαρτήτως των τουρκικών προκλήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο κ. Χριστόδουλος Φωκαίδης καταδίκασε την τουρκική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, είναι κατάφορα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις»

Ο κ. Φωκαίδης ήταν κατηγορηματικός. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει πλέον τις αντιδράσεις της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια, που έχουν εκπονηθεί .» τόνισε.

Ο Υπουργός Άμυνας υπέδειξε ότι αυτή την ώρα χρειάζεται εθνική ομοψυχία, συναίνεση, σύνεση και ορθοφροσύνη ενώ όπως είπε δεν χρειάζεται κανείς να παρασύρεται σε λάθη.

Όπως ο ίδιος δήλωσε η Τουρκία, έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας της περιοχής και θέλει να παρουσιάζεται ως περιφεριακός χωροφύλακας.

Η προκλητική της στάση, ωστόσο, επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας δε στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά εναντίον και των γειτονικών χωρών, καθώς και του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά πλοία

Ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν πριν από λίγο ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η θέση του Barbaros στις 07.55.

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Τόσο το Barbaros όσο και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Η κατάσταση στα... πέριξ της Μεγαλονήσου «μυρίζει μπαρούτι».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved