Τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Newsbomb

Δύο τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν νοτίως της Κύπρου στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πρόκειται για την φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών «Μπαρμαπρός» και της κορβέτας «Bartin» που παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες γεώτρησης που εκτελεί η πλατφόρμα «SAIPEM – 10000» για λογαριασμό της Κύπρου στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Το απόγευμα της Τρίτης η Άγκυρα απάντησε στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να «παγώσει» την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνες, επικαλούμενο τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κατοχικής κυβέρνησης. «Θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» είπε.

«Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η 'ΤΔΒΚ'. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί». Τόνισε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αν οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα ερευνών στον Νότο, επειδή ο Νότος είναι δικός τους και στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς, «τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

Η απάντηση στον κ. Νταβούτογλου ήρθε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα ο οποίος έκανε λόγο για νομικές ακροβασίες της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Κούρκουλας: Νομικές ακροβασίες από την Τουρκία

Ο Νταβούτογλου προκαλεί ξανά: Η ελληνική χούντα κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved