ΚΥΠΡΟΣ

Με αγωγό στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»

Με αγωγό στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης»

«Ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, είναι με κατευθείαν αγωγό από το κοίτασμα προς την Αίγυπτο» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά την συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε μάλιστα ότι τους επόμενους δύο μήνες, θα ετοιμαστεί τεχνοοικονομική μελέτη, η οποία θα εξετάζει ακριβώς τις επιλογές για εξαγωγή του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου, δηλαδή τα τερματικά υγροποίησης του Ιτκού και της Νταμιέτας.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας, Σερίφ Ισμαήλ είπε ότι «ο βέλτιστος τρόπος εξαγωγής των αποθεμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη, είναι προς τα δύο υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου».

Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος έχει τις υποδομές, διαθέτει τεράστια αγορά, και έχει έλλειμμα σε αποθέματα, συνεπώς είναι έτοιμη να απορροφήσει όσες ποσότητες είναι σε θέση η Κύπρος να εξάγει.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Αίγυπτος θα αξιοποιήσει το κυπριακό φυσικό αέριο για εσωτερική κατανάλωση ή και για εξαγωγή, άφησε ανοικτά και τα δύο ενδεχόμενα.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε όσο φυσικό αέριο και να παραλάβουμε και στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές», κατέληξε.

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις