ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο για επενδύσεις πρόεδρος μεγάλου Καναδικού Ομίλου

Στην Κύπρο για επενδύσεις πρόεδρος μεγάλου Καναδικού Ομίλου

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Ομίλου TRU των ΗΠΑ και του Καναδά Έντουαρτ Άντερσον προς αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη δημιουργία χημικών ή μεσαίου μεγέθους ενεργοβόρων βιομηχανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου.

Ο Όμιλος TRU (TRU Group Inc) δραστηριοποιείται στη βιομηχανία χημικών με βάση το φυσικό αέριο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως "η Κύπρος αποτελεί μια καλή τοποθεσία για μεσαίου μεγέθους παραγωγή χημικών με βάση το αέριο όπως το λίπασμα ουρίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως "η φύση της επιχείρησης που σκοπεύουμε να ιδρύσουμε θα σταθεροποιηθεί κατά τους επόμενους μήνες αλλά μπορεί να κυμαίνεται από τη δημιουργία μιας εταιρείας κατασκευής χημικών μέχρι την παροχή της μηχανικής υποδομής".

"Τα σχέδιά μας ταιριάζουν με την αναπτυσσόμενη κατάσταση των ερευνών για αέριο γύρω από την Κύπρο καθώς οι προτεινόμενες μονάδες μπορεί να αποτελούν μια καλύτερη επιλογή και υποκατάστατα μιας μη οικονομικής υγροποίησης ή εξαγωγής αγωγού για το φυσικό αέριο – ειδικά εάν αποδειχθεί ότι τα αποθέματα αερίου είναι περιορισμένα αλλά μπορούν να διανεμηθούν στην Κύπρο για βιομηχανικούς χρήστες σε μια υψηλά ανταγωνιστική τιμή (κατά προτίμηση περίπου 4 δολάρια ανά μεγατζάουλ ή 150 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα αερίου).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως μια μονάδα παραγωγής 1,3 εκ. τόνων λιπάσματος ουρίας το χρόνο θα καταναλώνει 0.8 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε σύγκριση με το λιγότερο 5 δις για ένα οικονομικό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Άντερσον εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για αυτή την ιδέα "καθώς αυτές οι βιομηχανίες παρέχουν σημαντικά πρόσθετης αξίας οφέλη στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, την τεχνολογία και τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας".

Πρόσθεσε πως είτε υλοποιηθεί είτε όχι το τερματικό για υγροποιημένο φυσικό αέριο, θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή στρατηγική που να εστιάζει στη μεγιστοποίηση της εσωτερικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και διασφάλισης ότι αυτό θα είναι διαθέσιμο σε χαμηλό κόστος, προς το συμφέρον της Κύπρου".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως πέραν της βιομηχανικής χρήσης του αερίου, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις υποδομές υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 0,5 δις κυβικά μέτρα του αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για τη θέρμανση το χειμώνα και τη λειτουργία κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα κτίρια.

Αναφέρεται ακόμη πως τα χαμηλά ενεργειακά κόστη στην Κύπρο θα έχουν θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, περιλαμβανομένου του τουρισμού.

-ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις